Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vääräkätisen maailma

Pääkirjoitus
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Poika ihasteli viikonloppuna jännän muotoista kahvikuppia. "Hieno, mutta tämä toimii vain oikeakätisillä." Vasenkätinenkin osaa tietysti pitää kahvikuppia oikealla kädellä, mutta sitä joutuu erikseen ajattelemaan. Oikeakätinen ei joudu.

Oikeakätinen ei kiinnitä huomiota siihenkään, että koulukirjoissa tehtävät on sijoitettu aukeaman oikeanpuoleiselle sivulle. Vasenkätinen huomaa sen joka kerta vääntäessään kirjaa niin auki, että pieni käsi ylettyy kirjoittamaan. Ja kun kirjoittaa, teksti katoaa kirjoittavan käden alle ja sotkeutuu, eikä rivikään tahdo pysyä suorana.

Vasenkätinen joutuu etsimään käsiinsä vasenkätiset sakset. Päiväkodissa ja koulussa juuri ne tuntuvat olevan usein hukassa. Paras on pitää omia mukana.

Kun luokan bändissä muut voivat käyttää koulun soittimia, vasenkätisen pitää raahata oma sähköbassonsa mukaan.

Kodeissa ja työpaikoillakin, joissa ihmiset vaihtelevat työpisteitä, moni vasuri on opetellut käyttämään hiirtä oikealla kädellä. Tai sitten käyttää oikean käden hiirtä vasemmalla. Painikkeet ovat silloin tosin väärin päin. Asetusten muuttaminen joka kerta olisi kohtuuton vaiva.

Ja moni vasenkätinen leikkaa ruoan oikealla, koska aterimet on katettu niin.

Vaikeuksista huolimatta kätisyys ei onneksi määrää kohtaloa. Ainakaan niin, että siitä olisi merkittävää haittaa. Renessanssinero Leonardo da Vinci oli vasuri. Niin myös presidentit Barack Obama ja Bill Clinton.

Nykyään kaikki myös saavat rauhassa käyttää sitä kättä, joka tuntuu luontevalta. Vielä 1960-luvulla vasenkätiset yritettiin pakottaa käyttämään oikeaa kättä. Siitä seurasi ongelmia monelle, etenkin jos motoriikan kanssa oli muutenkin vaikeaa.

Vasenkätisen vanhempana pakottamisen tavallaan ymmärtää. Vanhemmalla on biologinen tarve opettaa oikeita ja korjata vääriä toimintatapoja. Kun lapsi ottaa sakset tai veitsen "väärään" käteen, vanhemmassa häivähtää ahdistus, pelkokin. Sitä ei pysty välttämään, vaikka kuinka tietäisi, että leikkaaminen sujuu paremmin juuri vasemmalla.

Siihen nähden, miten moneen asiaan kätisyys vaikuttaa, siitä tiedetään hämmentävän vähän. Suomessa ei edes ole tarkkaa tilastoa vasenkätisten määrästä. Tai tietoa siitä, miten lapsen motoriseen kehitykseen vaikuttaa se, että hän käyttää tietokoneen hiirtä kaikki pelihetkensä (joita ei välttämättä ole ihan vähän) oikealla kädellä.

Luulen, että nämä tiedot kiinnostaisivat muitakin vasenkätisten vanhempia.

Anni Lassila anni.lassila@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat