Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelpo ruokalistaan riittää vähempikin sivumäärä

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Hinnalla on väliä. Se on taas nähty tällä viikolla, kun kaupparyhmät ovat kertoneet merkittävistä hinnanalennuksista. Sunnuntaina S-ryhmä kertoi pudottavansa satojen elintarvikkeiden hintoja. Kilpailija Lidl seurasi perässä tiistaina. Kesko viesti olleensa liikkeellä jo aiemmin.

Ruuan hinta-alen pääsyynä pidetään juuri Lidlin menestystä. Haastajasta on tullut todellinen uhka, kun se on irtautunut karun laatikkokaupan roolistaan.

Lidl on yhä halpa, se kävi ilmi muun muassa HS:n ruokakorivertailussa tiistaina (20. 1.). Kaupan kohtaaman suuren murroksen ymmärtämiseksi hintakiritys on kuitenkin liian helppo selitys.

Meidän keski-ikäisten nuoruudessa ruokakaupan valinta oli poliittinen kysymys. Ratkaisu tuon ajan päävaihtoehtojen, E-osuuskunnan ja SOK:n, välillä oli kansalaisen kannanotto, jolla kytkeydyttiin osaksi yhteiskunnallista liikettä.

Aika haalensi värit, ja meistä kaikista tuli keskiluokkaa. Kuluttajina teimme näennäisjärkeviä valintoja, joita ohjasivat K-kaupan Väiski ja Valintatalon kassit. Elimme konsensus-Suomessa, jossa kallis ruoka oli osa yhteiskuntasopimusta.

EU-jäsenyys avasi Suomen ensi kertaa todelliselle ruuan hinta- ja laatukilpailulle. Lidl puolestaan mursi railon kuluttajien riveihin. Ketjun ottivat ensin omakseen ne, joiden oli se pakko tehdä. Keskiluokan suurelle enemmistölle Lidl oli pitkään kuriositeetti, siinä missä toisen ääripään Stockmannkin.

Kanta-asiakkuus Lidlissä oli harvalle ylpeyden aihe.

Saksalaisketjut Lidl ja Aldi ovat haastaneet kaupan perinteiset toimijat eri puolilla Eurooppaa. Taantuman kurittamat kotitaloudet ovatkin juuri nyt otollista maaperää kulutustottumusten muutoksille.

Esimerkiksi Britanniassa jo puolet kotitalouksista teki joulun ajan ostoksiaan jommankumman myymälässä. Myös meillä tuunattu Lidl on yhä useammalle relevantti vaihtoehto. Oudokista on tullut mutkaton hyvän päivän tuttu.

Samaan aikaan tapahtuu muutakin, joka ravistelee kahden suuren keskusliikkeen dominoiman kaupan rakenteita. Suuryksiköiden vetovoima on hyvää vauhtia hiipumassa. Yhä useampi kuluttaja tekee viikko-ostoksensa pienemmässä lähikaupassa sen sijaan, että kiertelisi mittavissa hypermarketeissa.

Ilmiö on kytkyssä sinkkutalouksien määrän kasvuun, kaupungistumiseen ja ajokortittomien nuorten yhä suurempaan osuuteen.

Vähittäiskaupan tutkijat ovatkin päätyneet siihen, että juuri vähemmän voikin olla enemmän, kun ahdinkoon joutuneet kauppaketjut hakevat uutta jalansijaa.

Mammuttimarkettien runsaudesta on tullut modernille kuluttajalle uuvuttava ja tasapäistävä kokemus. Yritys palvella valikoimalla kaikkien tarpeita törmää rajoihinsa, kun kuluttaja kaipaa yhä ripeämpää ja personoidumpaa kohtaamista.

Hyllyjen välissä haahuilu on alkanut tympiä. Onko sittenkään tarpeen, että samaa tuotetta löytyy tusinalla eri nimellä? Vähän kuin kantakuppilan ruokalistassa olisi kymmenen sivua, vaikka oikeasti annokset mahtuisivat yhdellekin.

Esimerkiksi kauppajätti Tesco on löytänyt ylenpalttisen valikoiman kaventamisesta myös tavan hakea uusia kustannussäästöjä.

Hinta ja koko ovat olennaisia muuttujia kaupan selviytymisstrategiassa. Vielä tärkeämpää on se, että kuluttajakokemuksen parantaminen otetaan tosissaan. Nyt alkanut hintasota ei saa johtaa asiakaspalvelun kaavamaiseen typistämiseen.

Hienoa on se, että vastatrendi on jo käynnissä: ainakin omat satunnaishavaintoni todistavat silminnähtävästä skarppauksesta muun muassa erikoiskaupan alalla.

Tasapäistämisen tie on kuljettu loppuun. Hinnan ja laadun tasapainoon on löydettävä uudenlaista kirjoa: halpakaupan automaattikassoista aina huippuosaamista edustaviin asiantuntijamyyjiin.

Maailmalla on jo huomattu, että perussetin purku asettaa uusia vaateita myös henkilöstölle. Kasvoton halpatyö ei vakuuta, jos toiveena on henkilökohtainen kokemus. Syväosaamistakin tarvitaan, jotta some-ajan asiakastietomassa – big data – saadaan aidosti palvelemaan privaattia asiakastyytyväisyyttä.

Kaikki eivät halua lentää halpalentoyhtiön siivillä. Vielä harvempi haluaa maksaa premium-hintaa halpistason lennosta.

Kaupassa on ihan sama juttu.

Antero Mukka antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat