Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennustettavuus olisi näinä aikoina poikaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöt ovat jatkaneet loppiaisen jälkeen neuvotteluja työrauhajärjestelmän pelisääntöjen tarkistamisesta julkisuudelta rauhassa. Valmista piti tulla jo viime vuoden puolella – "syksyn 2014 loppuun mennessä" – mutta Elinkeinoelämän keskusliitto antoi jatkoaikaa helmikuun puoliväliin asti.

Tämän vuoden puolella tahti on tiivistynyt. Neuvotteluryhmä kokoontuu pari kolme kertaa viikossa. Ryhtiä neuvotteluihin on tuonut myös se, että SAK:n aiempien neuvottelijoiden siirryttyä muihin tehtäviin neuvotteluryhmään tuli puheenjohtaja Lauri Lyly. Hänen ei tarvitse kysyä esimieheltään mandaattia joka käänteessä.

Liikoja ei neuvotteluilta kannata odottaa vieläkään. Neuvottelijat saattavat vallan hyvin todeta, ettei muutoksista päästä sopuun. Ainakaan ennen helmikuuta ei kannata odottaa mitään.

Työmarkkinajärjestöissä edetään nyt askel kerrallaan. Kunhan työrauhaneuvottelut on saatu päätökseen – tuli tulosta tai ei – , alkaa valmistautuminen työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannen vuoden palkkaneuvotteluihin.

Esimerkiksi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) on toivonut, että palkkaneuvottelut käytäisiin jo ennen vaaleja. Se muun muassa helpottaisi hallitusohjelman suunnittelua.

Turha toivo. Järjestöt haluavat ensin nähdä vaalien tuloksen ja hallituspohjan, mielellään vielä hallitusohjelmankin, ainakin verolinjaukset. Hallitusohjelmasta järjestöt eivät tosin saa kaksisesti osviittaa suuntaan tai toiseen, mikäli siitä tulee vain muutaman päätavoitteen luettelo ilman konkreettista sisältöä.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi viime viikonloppuna ääneen sen, mistä palkansaajapuolella on puhuttu viime vuoden loppupuolelta lähtien: kolmannen vuoden palkkojen sijaan järjestöt voisivat neuvotella kahden tai kolmen vuoden jatkon nykyiselle keskitetylle ratkaisulle. Silloin palkansaajat saattaisivat saada sopimukseen haluamiaan työelämän kehittämisen laatukysymyksiä. Elinkeinoelämän keskusliitto on ainakin toistaiseksi torjunut ehdotuksen.

Useamman vuoden jatkosopimus olisi varmaan myös tulevan hallituksen mieleen. Toisihan se jonkinlaista ennustettavuutta työmarkkinoille: työrauha olisi voimassa ja tulevat palkankorotukset tiedossa pariksi vuodeksi. Olisi ainakin jotain, jonka varaan laskea tulevaa talouskehitystä.

Yhtä lailla työmarkkinoilla toivotaan hallitukselta parempaa ennustettavuutta kuin mitä päättymässä olevalla vaalikaudella on nähty. Tärkeiden vientialojen työnantaja- ja palkansaajaliitot esittivät maanantaina terveisensä seuraavan hallitusohjelman tekijöille. Keskeinen viesti oli, että teollisuus tarvitsee vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön.

Liitot kaipaavat yli vaalikauden mittaista teollisuusohjelmaa, kun nyt ennustettavuus ei ole riittänyt vaalikaudeksikaan. Erityisesti veropolitiikka on liittojohtajien mielestä poukkoillut liikaa.

Kaikille osapuolille varmaan sopisivat kohtalaisen luotettavasti ennustettavat talousnäkymät. Ennustettavuuttakin parempi olisi, jos talouden kasvunäkymät olisivat myönteiset, vaikka asia tulisi yllätyksenä. Koko kuluneen vaalikauden ajan – näin jälkikäteen katsottuna – Suomen talouskehitys on ollut ennustettavan tasaista: kaiken aikaa nollan tuntumassa tai hivenen miinuksella. Kaiken aikaa talouskasvu on odottanut nurkan takana.

Toissa syksynä solmitun "työllisyys- ja kasvusopimuksen" nimi tuntuu näissä oloissa lähinnä ironialta. Työllisyys- ja kasvusopimuksen jäljiltä työllisyys on heikompaa kuin ennen sopimusta ja kasvu miinusmerkkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat