Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhepoliittiset uudistukset kangistuvat viime metreillä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen puolitoista vuotta sitten sopima rakenneuudistusten kokonaisuus on vielä osittain auki, sillä lakeja kotihoidon tuesta ja päivähoito-oikeuden rajaamisesta ei ole saatu sovituksi ja viedyksi edelleen eduskuntaan. Kiistely on jatkunut tällä viikolla jo hallituspuolueiden puheenjohtajien välisenä, ja vaalien läheisyys on saanut kristillisdemokraatit yrittämään perinteistä iltalypsyä moneen kertaan sovitusta asiasta.

Poliittisen pelin keskellä helposti unohtuu, että hallitus on nyt tekemässä isoja perhepoliittisia uudistuksia, joissa muutetaan järjestelmän keskeisiä periaatteita. Kyse on nimenomaan periaatteista – näillä uudistuksilla ei säästetä.

Hallitus päätti elokuussa 2013 jakaa kotihoidon tukikauden vanhempien kesken niin, että jos toinen vanhemmista ei pidä osuuttaan, ei toinenkaan voi sitä pitää hänen puolestaan. Tämän tavoitteena on, että myös isät osallistuisivat kotihoidon tuen käyttämiseen ja äidit palaisivat työmarkkinoille nykyistä aiemmin. Vanhemmat eivät tämän jälkeen voisi valita, mikä järjestely heille sopisi parhaiten.

Valinnanvapaus on ollut yksi suomalaisen perhepolitiikan kulmakivistä, mutta hallituksen mielestä siitä on tullut ongelma: vanhemmat ovat tehneet kansantalouden kannalta huonoja valintoja.

Kotihoidon tuki on rakennepaketissa siksi, että tukikauden puolittamisen arvioidaan pidentävän erityisesti naisten työuria ja parantavan naisten asemaa työmarkkinoilla. Näin voi pitkällä aikaväillä käydäkin, kun asenteet muuttuvat.

Lyhyellä aikavälillä todennäköisin skenaario on se, että isät eivät käytä tukikauttaan sen enempää kuin nytkään, joten lapset siirtyvät kodeista päivähoitoon – ja se tulee julkiselle taloudelle kalliimmaksi kuin nykyinen käytäntö.

Tähän liittyen hallitus haluaa rajoittaa lapsen subjektiivista päivähoito-oikeutta osa-aikaiseksi, jos vanhempi on kotona perhevapaalla tai kotihoidon tuella perheen nuoremman lapsen kanssa. Näin saataisiin säästettyä edes vähän päivähoidon kustannuksista, joita kotihoidon tuen puolittaminen vain lisää.

Uudistus tosiaan säästää jonkin verran, mutta sen jälkeen päivähoito-oikeus ei käytännössä ole enää subjektiivinen. Tämä, jos mikä, on iso periaatteellinen muutos keskustelussa unohdetusta lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Tarkennus: Tekstissä kerrottiin aiemmin, että lasten siirtyminen kodeista päivähoitoon tulee kansantaloudelle kalliimmaksi kuin nykyinen käytäntö. Kyse on julkisesta taloudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat