Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö hyvätuloisille myöntää vapaalippu bussiin?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuntarajat ylittävä joukkoliikenne toimii, jos matkalippujen hinnoittelussa on yhteiset periaatteet. Siksi on tärkeää, että Helsingin seudun liikenne (HSL) on johdonmukainen valmistellessaan vuonna 2017 voimaan tulevaa lippu-uudistusta. Uudistus tekee Helsingin seudusta matkustajan kannalta huomattavasti nykyistä yhtenäisemmän työssäkäyntialueen.

Päättäjien tehtävänä on nyt täsmentää, mitä yhteiset periaatteet ovat. Valmistelussa yksi tavoite on ollut, että alennus- tai vapaalippuihin pitää olla liikennepoliittinen eikä sosiaalipoliittinen perustelu. Sen soveltaminen johtaisi malliin, jossa esimerkiksi lastenvaunujen ja pyörätuolin kanssa voisi matkustaa liputta bussilla mutta ei metrolla, koska metrossa lippua ei tarvitse ostaa kuljettajalta.

Raja on hämärä. Jos liikennepoliittista perustetta venyttää riittävästi, hyvätuloisille pitäisi myöntää vapaalippu, jotta heillä olisi riittävä porkkana matkustaa joukkoliikenteellä oman auton sijaan. Pienituloisille riittäisi pienempi kannustin. Voi myös kysyä, onko hyvää liikennepolitiikkaa, että lastenvaunujen kanssa kulkevaa ohjataan metron sijasta bussiin.

Kunnallisessa päätöksenteossa jokaisella ryhmällä on omat puolustajansa. Selkeys käyttäjän näkökulmasta on hyvä linja. Lipun tarpeen ei pitäisi vaihdella liikennevälineen mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat