Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan rauhallisin raja

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Väärin, Euroopan rauhallisin raja ei ole Suomen ja Venäjän välinen 1 300 kilometrin raja, vaan on sen pohjoispuolella.

"Venäjän ja Norjan raja on ollut Euroopan rauhallisin tuhat vuotta", ilmoitti norjalainen puhuja arktisen konferenssin avajaisissa Tromssassa norjalaisille tyypilliseen vaatimattomaan tapaan.

Väitteessä on perää, vaikka se oikoo historiaa. Norjalla ja Venäjällä, tai tarkemmin Neuvostoliitolla, ei ollut yhteistä rajaa vuosina 1920–1944, vaan niiden välissä sijaitsi Suomen Petsamon kunta. Toisessa maailmansodassa neuvostojoukot ja Norjaa miehittäneet saksalaiset taistelivat nykyisellä raja-alueella.

Omat sotansa Norja on käynyt menneinä vuosisatoina Tanskan osana lähinnä Ruotsia vastaan. Norja ja Venäjä eivät ole sotineet keskenään. Samaa ei voi sanoa Suomesta ja Venäjästä.

Merkillisintä on se, miten rauhallinen Norjan ja Venäjän raja on nyt. Norja on puolustusliitto Naton perustajajäsen ja osallistuu Ukrainan kriisin vuoksi Venäjään kohdistettuihin pakotteisiin, vaikka Norja ei ole EU:n jäsen. Venäjä vuorostaan lisää sotilaallista voimaansa Kuolan niemimaalla, Norjan tuntumassa.

Rajan rauhallisuus ei ole yksin Norjan ansiota. Kaikki arktiseen alueeseen rajautuvat kahdeksan maata ovat eristäneet arktisen yhteistyön Venäjän ja lännen suhteita muuten lamaannuttavasta kriisistä. Norja hyötyy tästä erityisen paljon ja näkee myös vaivaa Venäjän-suhteensa ylläpitämiseksi. Kyse on Norjan ja Venäjän suurista yhteisistä eduista, eli arktisista energiavaroista ja kalastuksesta. Peruskiistat Norjan ja Venäjän välillä ratkaistiin vuonna 2010, kun maat sopivat talousalueidensa rajasta Barentsinmerellä.

Tromssassa tämän viikon jatkunutta konferenssia varten kootun lehden kolmessa eri kirjoituksessa perusteltiin eri tavoin Norjan tarvetta ylläpitää suhteitaan Venäjään. Norja on Naton päätösten mukaisesti lopettanut kaiken sotilaallisen yhteistyön Venäjän kanssa, mutta siitä ei paljon puhuta, ja rajaseudun asukkaiden viisumivapaa liikkuminen jatkuu.

Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että jos norjalaiset vaikuttavat joskus omiin asioihinsa uppoutuneilta, niin saman voi sanoa myös suomalaisista.

Suomessa luodaan aktiivisesti kuvaa, että Suomi on Venäjän naapurina Ukrainan kriisin vuoksi ainutlaatuisessa asemassa. Samaan aikaan naapurimaa Norja hoitaa sekä suhteensa Venäjään että velvoitteensa Nato-maana. Toimivia ratkaisumalleja on enemmän kuin yksi.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat