Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenttäkoe antaisi tietoa perustulon vaikutuksista

Pääkirjoitus
 
Mikko Forss ja Ohto Kanninen

Lääketutkimuksista tuttu menetelmä soveltuu myös politiikan seurausten arvioimiseen.

Suomessa on tehty monia ehdotuksia perustulokokeilusta. Alueellista kokeilua on esittänyt muun muassa puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk).

Kiinnostus perustuloon on tervetullutta, sillä sosiaaliturva kaipaa hiomista. On myös rehellistä myöntää, että perustulon kaltaisen laajan uudistuksen vaikutuksia ei voida tietää etukäteen. Kaikista kansalaisista ei kannata tehdä koekaniineja.

Suomessa on aiempaa kokemusta alueellisista kokeiluista. Yhdellä tai edes muutamalla alueella toteutettu perustulokokeilu ei kuitenkaan tuota laadukasta tietoa. Ilman luotettavaa vertailukohdetta emme nimittäin tiedä, mitä olisi tapahtunut ilman uudistusta. Työllisyydessä tapahtuneen muutoksen taustalla saattaakin olla talouden suhdanne tai suljettu tehdas.

Alueellisen kokeilun tulokset eivät myöskään ole yleistettävissä muuhun Suomeen. Perustulo voi toimia täysin eri tavalla Helsingin Kalliossa kuin vaikkapa Paltamossa. Kunnollisten tulosten saamiseksi mukana pitäisi olla paljon kuntia, ja silloin kokeen kustannukset nousisivat hyvin suuriksi.

Kärjistäen: alueellinen kokeilu on turha tai kallis – tai kumpaakin.

Kenttäkokeet tarjoavat ratkaisun vaikuttavuusarvioinnin ongelmaan. Idea on tuttu lääketutkimuksista, joissa tutkittavat ihmiset arvotaan kahteen ryhmään: yhdelle ryhmälle annetaan lääke, toiselle lumelääke. Ryhmien eroja vertailemalla saadaan selvitettyä lääkkeen vaikutus. Menetelmä on lisännyt lääketieteellistä tietoa merkittävästi.

Vastaavaa menetelmää voidaan soveltaa politiikan vaikutusten selvittämiseen. Suomessa tulisikin järjestää kenttäkoe, jolla selvitetään perustulouudistuksen vaikutuksia. Laskelmiemme perusteella kokeeseen tulisi arpoa eri puolilta Suomea vähintään 8 000 ihmistä.

Kenttäkoe vaatisi erillisen lain säätämistä, ja perustuslain yhdenvertaisuusvaatimus rajoittaa kenttäkokeen laajuutta. Mitä tarkemmin koe on rajattu, sitä hyväksyttävämpi se on. Yli kahden vuoden kesto alkaa muodostua perustuslaillisesti ongelmalliseksi. Kokeen hyväksyttävyyttä voi lisätä sen rajaaminen pienituloisiin, joiden asema työmarkkinoilla on hankala.

Perustuslakivaliokunta on pitänyt alueellisia kokeiluja hyväksyttävinä sillä perusteella, että ne tuottavat yhteiskunnallisen kehityksen kannalta tärkeää tutkimustietoa. Jos alueelliset kokeilut – joiden avulla saatu tieto ei siis todellisuudessa ole kovin hyödyllistä – ovat läpäisseet valiokunnan seulan, laadukasta tietoa tuottaville kenttäkokeiden hyväksymiselle on vankat perusteet.

Kokeilua varten pitäisi laatia huolellisesti ja kaikkine laskelmineen testattava perustulomalli.

Yksi vaihtoehto on niin sanottu negatiivisen tuloveron malli. Siinä vähemmän kuin tietyn euromäärän kuukaudessa ansaitsevat saavat tulonsiirtona tuloihin sidotun rahasumman. Malli vaatii kuitenkin toimiakseen kuukausittaisten tulotietojen keräämistä, jotta tulonsiirron suuruus voidaan määrittää reaaliaikaisesti. Tämä voidaan hoitaa esimerkiksi suunnitteilla olevan kansallisen tulorekisterin kautta.

Kokeeseen osallistuville tulisi myös arpoa hieman erilaisia tulonsiirtojen tasoja. Näin saataisiin tutkittua sekä poliittisen vasemmiston että oikeiston ehdottamien mallien vaikutuksia työmarkkinoihin.

Viime kädessä kenttäkokeen tulokset voivat puhua perustulon puolesta tai sitä vastaan. Kokeen kautta saataisiin joka tapauksessa tietoa, jonka pohjalta sosiaaliturvajärjestelmää voitaisiin kehittää. Yksikään komitea ei voi tuottaa sellaista aineistoa istunnoissaan.

Jos kenttäkokeet arvioidaan perustuslaillisesti hyväksyttäväksi tavaksi hankkia tietoa, kenttäkokeiden käyttö politiikan suunnittelussa voi yleistyä. Se olisi paras tapa kehittää näyttöön perustuvaa politiikkaa Suomessa.

Perustulon kokeileminen on kiinni poliittisesta tahdosta. Kenttäkokeita voidaan soveltaa moniin uudistuksiin, joiden vaikutuksista ollaan epävarmoja.

Kun politiikkaohjelmien vaikutuksista olisi näin saatavilla testattua tietoa, poliittiset päättäjät voisivat keskittyä ennen kaikkea päämäärien asettamiseen.

Mikko Forss ja Ohto Kanninen
Kirjoittajat ovat Tänk-ajatushautomon perustajajäseniä. Forss valmistelee taloustieteen väitöskirjaa Helsingin yliopistossa. Kanninen on vanhempi tutkija Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat