Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudien kuningashuone on liian paljon vartijana

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perjantain vastaisena yönä 91-vuotiaana menehtynyt Saudi-Arabian kuningas Abdullah Ibn Abdulaziz al-Saud haudattiin perjantaina arvokkain ja koruttomin menoin.

Onnekkaasti tai harkitusti Saudi-Arabiassa päätettiin torstaina lykätä perjantaille kaavailtua toista 50 raipaniskun erää poliittisia ja uskonnollisia vapauksia vaatineelle bloggarille Raif Badawille.

Edesmennyt kuningas Abdullah oli vahvistamattomien tietojen mukaan ehtinyt vaatia Badawin tuomion lieventämistä korkeimmassa oikeudessa. Saudi-Arabian yhteiskunnan liikkumatilasta kertoo se, että kuningaskaan ei vaatinut tuomion kumoamista. Badawi tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen ja tuhanteen raipaniskuun, joista ensimmäiset 50 annettiin kaksi viikkoa sitten.

Saudi-Arabian kuninkaana vuodesta 2005 ollut Abdullah säilytti Saudien kuningashuoneen islamin pyhimpien paikkojen Mekan ja Medinan vartijana ja tukahdutti al-Qaidan terrorin Saudi-Arabian omalla alueella. Kansainvälisesti hän vahvisti maansa asemaa maailman suurimpana öljynviejänä ja onnistui tasapainoilemaan Yhdysvaltain tuen ja Lähi-idän kasvavan kaaoksen keskellä. Siksi ulkovaltojen viralliset protestit Badawin julkisesta ruoskinnasta ja useista teloituksista ovat olleet vaimeita.

Saudien kuningashuoneen ja Saudi-Arabian aseman ylläpitämisestä ei tule yhtään helpompaa perjantaina kuninkaaksi nousseelle Salman Ibn Abdulazizille. 79-vuotias Salman on viiden edeltäjänsä tavoin nykyisen Saudi-Arabian perustajan Abdulaziz Ibn Saudin poika, kuten on myös uusi kruununprinssi, 69-vuotias Muqrin. Molemmat ovat olleet jo vuosia kuningaskunnan johtotehtävissä.

Abdullah yhdisti hyvin varovaiset sisäiset uudistukset yhä aktiivisempaan kansainväliseen rooliin, jossa Saudi-Arabia ei enää kulkenut aina samaan suuntaan Yhdysvaltain kanssa. Abdullahille shiiamuslimien uskonoppineiden johtama Iran oli saudien päävastustaja, mutta hän ehti myös liittyä sunnimuslimien terrorijärjestön Isisin vastaiseen liittoumaan.

Salman perii kaikkien edeltäjäänsä rasittaneiden ongelmien lisäksi uusia vaikeuksia. Arabian niemimaan eteläkärjessä aina epävakaa Jemen on vaipumassa täyteen sekasortoon. Saudi-Arabian johdossa häämöttää jo historiallinen ja vaikeasti hallittava sukupolvenvaihdos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat