Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä luota verkkokyselyyn

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Helsingin yleiskaavan laatijat ovat teettäneet kyselyn (HS 20. 1.), jossa kansalaiset ovat saaneet muiden asioiden ohella merkitä kartalle alueita, joihin heidän mielestään sopisi rakentaa lisää taloja eli suunnittelukielellä tiivistää kaupunkirakennetta.

On hyvä, että valmistelussa kerätään monipuolisesti kaupunkilaisten näkemyksiä Helsingin kehittämisestä eikä luoteta vain virkamiesviisauteen. Viisasta on myös suhtautua verkossa toteutettuun kyselyyn niin kuin verkossa toteutettaviin kyselyihin pitää – eli varauksellisesti.

Vastaajajoukko on nimittäin monella tapaa vino.

Kyselyyn vastattiin 4 671 kertaa, mikä olisi alle prosentti helsinkiläisistä, mutta kun joukossa oli lähes 600 muualla asuvaa, osuus on sitäkin pienempi.

Osallistuneista melkein 800 eli noin kuudennes vastasi kyselyyn englanniksi. Mitä siitä pitäisi päätellä, on vaikea sanoa.

Vastaajien ikäjakauma oli myös pielessä: suurin ryhmä olivat 30–39-vuotiaat, joita oli runsas kolmannes. Helsingin väestöstä heitä on vähän toistakymmentä prosenttia. Myös 20–29- ja 40–49-vuotiaita vastaajia oli suhteessa enemmän kuin heitä on kaupungin väestöstä. Mikään yllätys ei ole, että verkkokyselyssä yli 60-vuotiaat olivat pahasti aliedustettuina.

Vastaajien jakautuminen asuinalueittain oli myös mielenkiintoista: ylivoimaisesti eniten helsinkiläisten vastauksia tuli Kalliosta, mutta vielä suurempi joukko oli kotoisin muualta kuin Helsingistä. Muun muassa noin 150 espoolaista ja vajaa sata vantaalaista kertoi mielipiteensä pääkaupungin kehittämisestä.

Anonyymi verkkokysely tarjoaa myös mahdollisuuden nimbyilyyn eli torjua rakentaminen kotikulmilta ja keksiä sille paikkoja muualta, jopa kaukaa muualta. Lähes trollaukselta vaikuttaakin punavuorelaisiksi ilmoittautuneiden näkemys, jonka mukaan parhaat uudet rakennuspaikat sijaitsevat keskimäärin 18 kilometrin päässä heidän asuinkortteleistaan.

Punavuori on toki tiiviisti rakennettu, mutta mainitulla etäisyydellä kolkutellaan, ilmansuunnasta vähän riippuen, jo Helsingin rajoja tai ylitetään ne. Kartalle onkin merkitty potentiaalisina kohteina muun muassa Porvoo, Järvenpää, Hyvinkää, Kirkkonummi ja Sipoonkorpi.

Kyselyä ei silti ole syytä pitää turhana: jos ja kun sen kautta tulee muutamakin raikas idea pääkaupungin rikastamiseksi, se on täyttänyt tehtävänsä. Tuloksia tarkastelevan kaavoittajan pitää vain muistaa, ettei kysely välttämättä ole edustava kooste helsinkiläisten mielipiteistä.

Kimmo Pietinen kimmo.pietinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat