Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskonto on epäonnistunut yhteisön luojana, jos sen nimissä tehdään terrori-iskuja

Pääkirjoitus
 
Tommi Lehtonen
Martin Bureau / AFP
Ihmiset pitelivät kynttilöitä Charlie Hebdon terrori-iskussa kuolleiden muistoksi Pariisissa 8. tammikuuta.
Ihmiset pitelivät kynttilöitä Charlie Hebdon terrori-iskussa kuolleiden muistoksi Pariisissa 8. tammikuuta. Kuva: Martin Bureau / AFP

Ääriainesten terrori-iskut kertovat, että uskonto on epäonnistunut tehtävässään suojella yhteisöä väkivallalta, kirjoittaa Vaasan yliopiston soveltavan filosofian professori Tommi Lehtonen HS:n Vieraskynä-palstalla.

Pariisissa loppiaisen jälkeen tehdyt terrori-iskut herättävät pelkoa, surua ja suuttumusta. Kauheat teot on tuomittu laajasti. Myös muslimit ovat tuominneet iskut raakalaismaisina ja uskontonsa vastaisina.

On tärkeää arvioida terrorismin syitä ja tekijöitä kiihkottomasti ja monipuolisesti. Taustalla on uskonnollista ääriajattelua, syrjäytymistä, vierauden tunnetta, turhautumista, kiusaamisen ja väkivallan kokemuksia sekä ajautumista huonoon seuraan.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan terrorismin syitä on monia eikä mikään niistä yksin tee terroristia. Samasta syystä terrorismin ehkäisy edellyttää monipuolisia poliittisia, kulttuurisia ja yhteiskunnallisia toimenpiteitä. Avainasemassa ovat kokemukset arvostetuksi tulemisesta ja yhteiskuntaan kuulumisesta. Työ ja koulutus ovat keskeisiä asioita. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi on panostettava myös nuorisotyöhön ja paikallisten yhteisöjen voimaannuttamiseen.

Uskonnot ovat monitahoisia: niissä on aineksia sekä hyvään että pahaan. Uskonto motivoi monia ihmisiä epäitsekkyyteen ja lähimmäisenrakkauteen. Uskonnot pitävät esillä pyhyyttä ja opettavat hyvyyttä ja myötätuntoa.

Uskonnolliset liikkeet ovat silti usein epäonnistuneet avoimuudessa ja itsekritiikissä. Tiukkojen uskonnollisten yhteisöjen jäsenten käsitys todellisuudesta voi vääristyä.

Uskonperinteen pimeiden puolien tunnistaminen ja pyhinä pidettyjen tekstien kriittinen arviointi on monien uskonnollisten liikkeiden opillisista lähtökohdista mahdotonta. Samalla liikkeet rajoittavat kannattajiensa sananvapautta.

Uskontojen ytimessä on eron tekeminen oikean ja väärän elämäntavan ja -asenteen välillä. Hinta on kuitenkin kova, sillä samaan erotteluun perustuu toisin uskovien ja uskonnottomien tuomitseminen.

Erottelu meihin ja muihin on toki tavallista myös erilaisille ei-uskonnollisille ryhmille, kuten poliittisille puolueille ja tieteellisille koulukunnille. Kuitenkin vain uskonnoissa erottelun tueksi vedotaan jumalalliseen arvovaltaan ja ilmoitukseen.

Joissain uskonnollisissa liikkeissä lupaillaan myös taivaallisia palkkioita. Silloin on vaikeaa ellei mahdotonta myöntää, että omassa opissa ja perinteessä voisi olla vikaa ja traumatisoivia piirteitä.

Ranskalaisfilosofi René Girardin mukaan uskonto on yhteisölle hyödyksi, koska uskonto rajoittaa ja säännöstelee väkivaltaisuutta kanavoimalla sen rituaaleihin ja uhrimenoihin. Näin uskonto estää rajoituksettoman ja tuhoavan väkivallan ja suojelee siten yhteisöä. Uskonnollisiin motiiveihin perustuva terrori-isku kertoo uskonnon epäonnistuneen pahasti tässä tehtävässä.

Monissa uskonnollisissa liikkeissä suvaitaan enemmän uskonnollisten johtajien, pappien ja imaamien arvostelua kuin itse uskonperinteen kritisointia. Hyvin autoritaarisissa liikkeissä myös johtajien arvostelu on kielletty.

Liikkeiden ulkopuoliset taas saattavat hanakasti arvostella ja ivata uskonnollisia oppeja ja käytäntöjä. Tarvittaisiin uskonnollisten liikkeiden itsekritiikkiä, sillä ulkopuolisten esittämä arvostelu johtaa usein vain torjuntaan ja liikkeen kääntymiseen sisäänpäin.

Odotukset uskonnollisten liikkeiden muuttumisesta itsekriittisemmiksi ja avarakatseisemmiksi eivät ole kuitenkaan korkealla, sillä konservatiivinen uskonnollisuus on maailmanlaajuisesti kasvussa. Maallistuneessa lännessä tätä ei välttämättä ymmärretä. Jotta uskonnollisten liikkeiden kyky itsekritiikkiin vahvistuisi, tarvitaan ennen muuta opetusta ja koulutusta. Avainasemassa on papiston akateeminen koulutus.

Tärkeää on myös, että kouluissa on tunnustuksetonta uskonnon- tai uskontotiedon opetusta, jossa lapsille ja nuorille voi kehittyä suopean kriittinen asenne uskontoon. Uskonnonopetus on yksi suomalaisen kasvatus- ja koulutusjärjestelmän huippusaavutuksista, joka sopisi myös vientituotteeksi.

Kun erilaiset suvaitsemattomuuden, vieraan pelon ja muukalaisvihan muodot lisääntyvät, tarvitaan vastapainoksi järjen, monipuolisen harkinnan ja myötätunnon ääntä. Sen äänen ylläpitämisessä kouluilla ja muilla oppilaitoksilla on tärkeä tehtävä.

Tommi Lehtonen
Kirjoittaja on soveltavan filosofian professori Vaasan yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat