Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnille jää vastuu vähentää toimeentulotuen tarvetta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuoden 2017 alusta toteutuu lähes puolta miljoonaa suomalaista koskeva uudistus, kun perustoimeentulotuki siirtyy kunnilta Kelan hoidettavaksi. Se on yksi hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan sisältyvistä uudistuksista ja vieläpä sellainen, jossa toteutuu tehtävien siirto kunnalta valtiolle.

Kela ottaa vain osan tehtävistä, sillä kuntiin jää vielä toimeentulotuen täydentävä ja ehkäisevä osuus, jossa kunnan sosiaaliviranomaisilla on edelleen mahdollisuus käyttää tapauskohtaista harkintaa. Myös tuen sisältöön tulee tältä osin muutoksia, sillä osa täydentävästä tuesta siirtyy perustoimeentulotuen puolella jaettavaksi. Näihin kuuluvat muun muassa muuttoon liittyvät kulut sekä lasten päivähoitomenot.

Tukiratkaisuissa on ollut kuntakohtaisia eroja, joten Kela-siirto yhdenmukaistaa tukipäätöksiä läpi maan. Lisäksi Kela toivottavasti saa tukipäätökset tehtyä lain lupaamassa ajassa – kunnissa on välillä ollut tässä vaikeuksia muun muassa loma-aikojen takia.

Toimeentulotuesta ei uudistuksen jälkeenkään tule automaattista etuutta, vaan sitä on edelleen haettava. Iso osa asiakkaista saa tukea jo nyt pelkän hakemuksen perusteella näkemättä kunnan viranomaisia, joten siinä mielessä Kela-siirto ei tuo suurta mullistusta.

Voi kuitenkin olla – kuten lakiesityksessä arvioidaan –, että Kela koetaan asiointipaikkana helpommaksi kuin kunnan sosiaalivirasto. Nyt osa toimeentulotukeen oikeutetuista ei hae tukea, vaan ennemmin sinnittelee.

Kela-siirto voi kaikista hyvistä puolistaan huolimatta kasvattaa toimeentulotuen menoja, jotka nyt ovat noin 700 miljoonaa euroa vuodessa. Lain valmisteluvaiheessa sosiaali- ja terveysministeriön taustamuistio ennakoi jopa 300 miljoonan euron lisäkustannuksia, nyt lakiesityksessä arviota on liudennettu 75–100 miljoonaan euroon.

Osa hakijoista joutuu edelleenkin käymään kahdella luukulla eli Kelan lisäksi myös kunnan sosiaalitoimessa. Rutiinityön siirryttyä Kelaan kunnassa on toivottavasti enemmän aikaa varsinaiseen sosiaalityöhön, jonka avulla ihminen saataisiin mahdollisimman pian pois toimeentulotuen varasta. Toimeentulotuen pitäisi olla viimesijainen ja täydentävä etuus eikä pääasiallinen turva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat