Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin House of Cardsin kiero Frank Underwood tekee katsojasta rikostoverinsa Shakespearen tempulla

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Koira on jäänyt auton alle ja uikuttaa tuskissaan. Mies kumartuu silittämään koiraa. Hän kääntää katseensa kameraan:

"Kipua on kahdenlaista. Sellaista, joka vahvistaa, ja turhaa kipua. Turha kipu on pelkkää kärsimystä", mies sanoo ja jatkaa:

"Kärsivällisyyteni ei riitä turhiin asioihin. Tällainen hetki vaatii jonkun, joka tarttuu toimeen ja tekee epämiellyttäviä mutta välttämättömiä asioita."

Sitten mies katkaisee koiran niskan.

Näin brutaalilla kohtauksella alkaa tv-sarja House of Cardsin avausjakso. Kuukauden kuluttua minä ja miljoonat muut ympäri maailmaa asetumme ruudun ääreen katsomaan, mitä hirvittävää Frank Underwood seuraavaksi tekee.

Netflix-palvelu julkaisee sarjan kolmannen tuotantokauden kokonaisuudessaan 27. helmikuuta.

Sarja kertoo Washingtonin valtapelistä, mutta sen vetovoima perustuu oivallukseen, jonka William Shakespeare keksi runsaat 420 vuotta sitten.

House of Cardsin päähenkilö on demokraattipuolueen poliitikko Frank Underwood, joka kiipeää vallan huipulle keinoja kaihtamatta. Underwoodia näyttelee mestarillinen Kevin Spacey, kahdesti Oscarilla palkittu näyttelijä. Frankin tärkein liittolainen on hänen vaimonsa Claire, jota näyttelee Robin Wright.

Underwoodit ovat vallantavoittelussaan häikäilemättömiä. He punovat juonet yhdessä ja käyttävät kaikkia muita hyväkseen.

Jotkut tuttavistani pitävät House of Cardsia niin kyynisenä, että lopettivat sarjan seuraamisen alkuunsa. Ymmärrän reaktion.

Itse en ole uppoutunut Mad Menin jälkeen mihinkään muuhun tv-draamaan samalla intohimolla. Siihen on kaksi syytä. Sarjan käsikirjoitus on äärimmäisen hiottu. Mutta vielä enemmän House of Cardsissa kiehtoo se hämmennys, jota Frank Underwood minussa katsojana herättää.

Sen takana on Shakespearen oivallus, jota kutsutaan neljännen seinän rikkomiseksi.

Kevin Spacey on tunnettu Hollywood-tähti, joka on 2000-luvulla hän keskittynyt teatteriin. Spacey on toiminut muun muassa lontoolaisen Old Vic -teatterin taiteellisena johtajana.

Vähän ennen House of Cardsin ensimmäisen tuotantokauden kuvauksia Spacey näytteli Shakespearen Rikhard III:ta Sam Mendesin ohjaamassa tuotannossa, joka kiersi maailmaa.

Juuri Rikhard III on avain Frank Underwoodin arvoitukseen.

Rikhard III on Shakespearen suurista hahmoista kenties kammottavin ja kiehtovin. Näytelmä kertoo siitä kuinka rujo, koukkuselkäinen Rikhard raivaa ja juonittelee itsensä valtaistuimelle.

Näytelmän uuden suomennoksen tehnyt Matti Rossi totesi HS:n haastattelussa, että "Rikhard on itse piru, syntiin viettelevä paholainen puutikari kädessä".

Rikhardin maailmassa vallitsee Machiavellin illuusioton henki, jolle politiikka ei ole enää moraalinen vaan tekninen asia, kuvaa saksalainen kirjailija Dieter Schwanitz.

House of Cards perustuu alun perin BBC:n vuonna 1990 tuottamaan samannimiseen sarjaan, jossa Ian Richardson näytteli pääosaa. Brittisarjan luoja Michael Dobbs rakensi päähenkilönsä käyttäen Rikhard III:ta esikuvanaan.

Samat ruhtinaan säännöt pätevät myös Frank Underwoodin Washingtonissa. Underwood on ilmiselvä Rikhard III – ilman koukkuselkää ja vänkyräraajoja.

Sarjan avaava koirantappokohtaus esittelee meille päähenkilön toiminnassa. Samalla kohtaus rikkoo niin sanotun neljännen seinän.

Neljäs seinä viittaa kuvitteelliseen seinään katsojan ja näyttämön välissä. Neljäs seinä erottaa fiktion maailman todellisesta maailmasta. Kun näyttelijä tai kirjailija puhuttelee suoraan yleisöään, hän rikkoo seinän ja hajottaa samalla illuusion draaman omalakisesta todellisuudesta.

Kevin Spacey käyttää tätä tekniikkaa House of Cardsissa. Hän puhuu välillä suoraan kameralle, katsojalle.

Samalla hän muuntaa hahmoaan teatraalisemmaksi ja virittää nuottinsa shakespearelaiseksi.

Spacey näyttelee näyttelemistä ja tekee katsojasta salaliittotoverinsa. Hän perustelee pahuutensa paljastamalla häikäilemättömät suunnitelmansa.

Näissä kohtauksissa Frank Underwood lausuu vallankäytön teesejään, machiavellilaisia maksiimeja:

"Meille, jotka kiipeämme ravintoketjun huipulle, on vain yksi sääntö. Metsästä tai tule metsästetyksi."

"Vallan tie on päällystetty tekopyhyydellä. Ja kaatuneilla. Älä kadu koskaan."

Shakespeare käytti samaa keinoa Rikhard III:ssa. Yleisö samastuu pirulliseen riemuun, jota Richard tuntee omasta pahuudestaan, kuten Anthony Holden kuvaa Shakespearen elämäkerrassa. Kun vallantavoittelija paljastaa juonensa katsojalle, tästä tulee Rikhardin rikoskumppani.

Oikean Rikhardin mysteeri selvisi vasta muutama vuosi sitten, kun Rikhard III:n (1452–1485) pääkallo ja selkäranka löytyivät parkkipaikan rakennustyömaalta Leicesterissä. Tutkijat vahvistivat DNA-testeillä, että luut todella kuuluivat Rikhardille. Tuomioistuin määräsi löytyneet osat haudattavaksi Leicesterin katedraaliin.

Tutkijoiden mukaan oikea Rikhard ei luultavasti ollut sellainen hirmuhallitsija kuin Shakespearen näytelmän tyrannihahmo.

Mutta sellaista on draaman valta. Shakespearen nerokkuus muokkaa todellisuutta.

Emme vielä tiedä, mitä Frank Underwoodille lopulta tapahtuu. Shakespearen Rikhardille kävi köpelösti. Kuuluisassa loppumonologissaan kuningas läpivalaisee itsensä, luonnehtii Kalle Holmberg Rossin käännökseen kirjoittamassaan esipuheessa.

"Mitä minä pelkään? Itseäni? Olen yksin, Rikhard rakastaa Rikhardia, täällä on siis minä ja minä. Onko täällä murhaaja? Ei ole. Kyllä on, se olen minä!" Rikhard vaikeroi ennen taistelua.

Läsnä on samanaikaisesti skitsofreenisyys, tarkkanäköisyys, intohimo ja äärimmäinen kylmäverisyys, Holmberg kirjoittaa.

Parhaat draamahenkilöt jäävät lopulta mysteereiksi. Myös Frank Underwoodin vetovoima perustuu siihen, että tiedämme hänestä niin vähän. Kevin Spacey käyttää tietämättömyyttä hyväkseen rakentaessaan hahmoaan. Spacey on todennut haastatteluissa, että Underwoodin hahmo avautuu hänelle itselleenkin vasta vähitellen.

Lopulta Frank Underwood on kuitenkin vain kalpea kopio rujosta Rikhardista, jonka Shakespeare loi joskus 1590-luvun alussa.

Shakespearen nerokkuus mykistää edelleen suurimmatkin seuraajat.

Vuonna 1977 House of Cardsin kaupungissa Washingtonissa pidettiin suuri Shakespeare-konferenssi. Holmberg kertoo tapauksesta Rikhard III:n esipuheessaan lähteenään Jan Kottin esseekokoelma.

Konferenssin juhlapuhujaksi oli kutsuttu argentiinalainen kirjailija Jorge Luis Borges, joka oli tuolloin 77-vuotias.

Sokeutunut kirjailija talutettiin lavalle. Yleisö osoitti suosiotaan seisten.

Kun yleisö lopulta vaikeni, kaiuttimista alkoi kuulua rahinaa. Sen seasta erottui yksi sana:

Shakespeare. Shakespeare. Shakespeare.

Puhe kesti tunnin. Koko sen ajan Borges toisti harvakseltaan tätä yhtä sanaa.

Esitelmän aihe: Shakespearen arvoitus.

Jaakko Lyytinen jaakko.lyytinen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat