Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kompromissien teko olisi Kreikan oma etu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään järjestettävien Kreikan parlamenttivaalien voittajasta ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä. Vasemmiston Syrizalla on mielipidetiedustelujen mukaan pitkä etumatka muihin puolueisiin.

Kreikassa vaalien voittaja saa parlamenttiin "bonuspaikkoja". Jos Syriza ylittää tiedustelujen arviot ja saa ison jytkyn, puolue voi ottaa jopa yksin enemmistön. Näin mittava voitto pelastaisi puolueen seuraavalta ongelmalta – enemmistöhallituksen muodostamiselta. Se ei olisi helppoa, sillä Syrizan johtamaan koalitioon eivät muut puolueet innolla tule.

Enemmistöhallituskaan ei vielä vie Syrizaa ja Kreikkaa maaliin. Kovin haaste on se, miten Syriza lunastaa vaalien alla tekemänsä lupaukset. Ne kun ovat sellaisia, että kompromissiin päätyminen Kreikalle lainaa ja apua antaneiden kanssa tarkoittaa monen Syrizaa äänestäneen mielestä petosta.

Kreikan parlamenttivaaleissa puolueille on kolmen prosentin äänikynnys. Sen ylittäneet saavat edustajia. Eniten ääniä saaneelle puolueelle ojennetaan 300-paikkaiseen parlamenttiin automaattisesti 50 lisäpaikkaa.

Tuoreimpien tiedustelujen mukaan Syrizaa tukevia on kyselyihin vastanneista noin 30 prosenttia. Kaula seuraavaan, maltillisen oikeiston Uuteen demokratiaan, on kolmesta neljään prosenttiyksikköä. Uuden demokratian koalitiokumppani, sosiaalidemokraattinen Pasok voi jäädä äänikynnyksen alapuolelle.

Jos vaaleissa käy mielipidetiedustelujen olettamalla tavalla, Kreikan poliittinen kartta muuttuu.

Syriza kerää Pasokin väkeä siipiensä alle ja vasemmisto siirtyy piirun verran vasemmalle. Syriza oli vielä muutama vuosi sitten löyhä liittouma erilaisia ryhmiä. Mahdollisen voittonsa jälkeen se vakiintunee perinteisemmin organisoituneeksi puolueeksi.

Oikealle jää Uusi demokratia. Keskelle aukeaa tilaa keskustalaiselle Joki-nimiselle (To Potami) puolueelle.

Loput puolueet jäävät marginaaliin. Reunoja miehittävät äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto ja kommunistinen KKE. Niillä on Pasokin tavoin vaikeuksia ylittää äänikynnys näissä vaaleissa.

Jos tämä on vaalien tulos ja puoluekartta, Syriza saa vahvan mandaatin alkaa lunastaa lupauksiaan. Puolue on kertonut vaativansa Kreikan julkisten velkojen leikkauksia. Lisäksi Syriza kertoo peruuttavansa monia säästöpäätöksiä ja talousuudistuksia, joita Kreikalta on edellytetty sen saaman avun vastikkeena.

Tässä syntyy muuhun maailmaan se kytkentä, joka nostaa Euroopan mittakaavassa pienen maan ja pienen talouden vaalit merkittäväksi jopa Pohjan perillä. Pääministeri Alexander Stubb (kok) on kertonut – ikään kuin kreikkalaisen äänestäjän kuluttajansuojaa kasvattaakseen –, että velkamääriä ei leikellä. Ja jos tässä ilmoituksessa olikin ripaus kotimaista politiikkaa, se vain korosti, että pienen Kreikan poliittisilla tapahtumilla on merkillisen suuri vaikutus.

Jos muuta maailmaa huolestuttaa se keikutus, jonka Syrizan voitto voisi euroalueelle aiheuttaa, kannattaa toivoa, että puolue ei sittenkään saa yksinkertaista enemmistöä ja Pasok pärjää paremmin kuin kommunistit. Silloin Syrizan olisi rakennettava koalitiohallitus ja se saisi kasvojaan menettämättä tehdä Joen, Pasokin tai molempien kanssa yhteistyötä ja kompromisseja. Vaikka Pasok on vasemmistopuolue, se on tukiehtojen noudattamisesta jokseenkin samaa mieltä kuin tuen antajat.

Saattaa olla eduksi myös Kreikalle, jos Syriza "joutuu" tekemään kompromisseja.

Laina-aikoja voidaan varmaan pidentää ja säästöjen tahtia muuttaa, mutta jos Syriza todella peruuttaa aloitettuja talouden rakenteellisia uudistuksia – pysäyttää kilpailun kehittämisen yksityistämisten kautta ja alkaa taas kasvattaa julkisen sektorin kuluja –, Kreikka kääntää kurssinsa uudelleen syvemmälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat