Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ristitaulukointi kertoo, miksi Kreikasta ei saa hyvää vaalitäkyä Suomessa

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kreikka palaa Suomen eduskuntavaalien vaaliteemaksi. Se on selvää, mutta epäselvää on, kuinka suurella voimalla.

Teeman vaikuttavuudelle on melkoisia rajoitteita.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa perussuomalaiset keräsivät kannatusta muun muassa eurokriisin avulla. Retoriikalle oli tilausta. Suomessa on ollut helppoa ryhmittää ihmisiä jotain vastaan. Paljon helpompaa kuin jonkin puolesta.

Euroalueen jäsenenä Suomi tuli vedetyksi kriisimaiden avustusoperaatioihin. Jälkikäteen katsoen muutamat pelastusoperaatioiden ratkaisut olisi kannattanut hoitaa toisin. Kun maailman talouspäättäjät kokoontuivat keväällä 2010 Washingtoniin hätäkokoukseen, heillä oli vakava pelko, että Kreikan talouskriisi räjäyttää koko euroalueen.

Yhteiset päätökset olivat hätäratkaisuja. Kreikan ensimmäinen apupaketti tehtiin ennen kuin EU:lla ja euroalueella oli valmiita suojarakenteita.

Suomen ensimmäinen apu oli kahdenvälistä eikä siihen liittynyt vakuuksia. Paketin hyväksyi Matti Vanhasen (kesk) toinen hallitus.

Seuraavan paketin hyväksyi Jyrki Kataisen (kok) hallitus. Euroopan rahoitusvakausvälineen kautta kulkevaan tukeen liitettiin erityisesti sosiaalidemokraattien vaatimuksesta vakuudet – kreikkalaisten pankkien sulkutilille tekemä talletus ja tuottojenvaihtosopimus.

Kreikka on saanut myöhemmin lisää tukea muun muassa yksityisten lainojen leikkauksena ja lainaehtojen kevennyksinä.

Kreikka voi olla vaaliteemoja hahmotteleville puolueille houkutteleva mutta kimurantti aihe. Selitys kimuranttiuteen paljastuu, kun ottaa avuksi ristiintaulukoinnin. Jos sijoittaa apuratkaisut ja nykyiset aikeet pystyakselille ja puolueet vaaka-akselille, saa hyvän kuvan siitä, miksi Kreikasta ei saa hyvää vaalitäkyä.

Keskusta tuki ensimmäistä apupakettia, vastusti myöhemmin toista pakettia ja päätyi lopulta moittimaan ensimmäistäkin.

Sdp vastusti ensimmäistä apupakettia ja puolsi toista vasta saatuaan siihen vakuudet. Vuosi sitten puheenjohtajaksi pyrkivä Antti Rinne vaati Kreikan velkojen leikkauksia – mikä olisi leikannut vakuuksiakin – perääntyäkseen vaatimuksesta myöhemmin puheenjohtajana.

Kokoomus ei vastustanut kumpaakaan apupakettia, mutta suostui demarien toiveeseen vakuuksista kakkospaketissa. Sopivasti vaalien alla puolue vastustaa nyt tiukasti kaikkia Kreikalle pohdittuja helpotuksia ja velan anteeksiantamista.

Perussuomalaiset vastustivat ja vastustavat kaikkea.

Vasemmistoliitto tuki Kreikan apua ehtoineen hallituksessa, mutta ei ehtoja enää oppositiossa ja haluaa leikata julkisia velkoja – mitä se ei hallitusvastuussa vaatinut.

Koetapa rakentaa tästä selvä kuva siitä, mitä meidän puolue haki tai vastusti, ja miten linja oli parempi kuin naapuripuolueella. "Me vastustimme ensimmäistä apupakettia, muttemme toista, kolmas kävisi ja tuimme vakuuksia emmekä halua julkisten velkojen leikkauksia, koska silloin menisi vakuuksien arvo."

Vanha kansa sanoisi – yritettyään turhaan pysyä kerrotussa mukana –, että pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.

Perussuomalaiset voisivat kertoa olleensa linjakkaita. Samalla voisi oikoa mutkia ja myötäillä yleistä ja väärää käsitystä, jonka mukaan tukea on mennyt Suomesta Kreikkaan kymmeniä miljardeja ja rahalla on ostettu olemattomia oliivilehtoja EU-tukien keplottelemiseksi.

Mutta tämän ja ajan yli ulottuvan linjakkuuden tiivistämisessä murjaisuiksi on ongelmansa.

Puheenjohtaja Timo Soini kertoi plokissaan kesällä 2012 Hesburgerin vuoropäällikön huikanneen, että täällä painetaan pitkää päivää, jotta Espanja saisi rahansa.

Pari viikkoa sitten Soini kertoi (HS 17. 1.) vuoropäällikön huikanneen, että pitkää päivää painetaan, jotta kreikkalaiset saisivat rahansa.

Mäkkärin vuoropäällikkö voisi huikata muotoillun version antiikin kreikkalaisen filosofin Herakleitoksen maksiimista: samaan vitsiin ei voi astua kahdesti.

Kreikka-teeman tehoa saattaa syödä myös kohde itse.

Jos vasemmiston Syriza voittaa tänään vaalit ja saa muodostettua hallituksen, uusi hallitus tekee luultavasti avunantajien kanssa vain kosmeettisia korjauksia Kreikan velkaehtoihin. Jos näin käy, tuli hiipuu hiillokseksi ennen Suomen vaaleja.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat