Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ansioturva tuskin muuttuu radikaalisti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kuten arvata saattoi, palkansaajajärjestöt moittivat ja Suomen Yrittäjät kehuivat Sitran perjantaina julkistamaa keskustelualoitetta ansiosidonnaisen työttömyysturvan perusteelliseksi muuttamiseksi.

Keskustelualoitetta ovat olleet kirjoittamassa muun muassa kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr), sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sekä Vattin ylijohtaja Juhana Vartiainen, kaikki tunnettuja julkiseen keskusteluun osallistujia.

Kirjoittajien ehdotus lyhykäisyydessään: ansiosidonnainen työttömyysturva pitäisi irrottaa työttömyyskassan jäsenyydestä. Kaikki olisivat oikeutettuja ansioturvaan, edellyttäen, että muut ehdot täyttyvät.

Muutos rahoitettaisiin niin, että nykyistä ansiosidonnaisen kestoa lyhennettäisiin 500 päivästä tai 400 päivästä 250 päivään, eli noin kahdesta vuodesta vuoteen. Ideasta voi lukea lisää vaikkapa HS:n mielipidesivuilta (HS 23. 1.).

Kirjoittajat puuttuvat nykyisen järjestelmän olennaiseen ongelmaan. Työttömän peruspäiväraha kustannetaan valtion varoista, ja sen päälle tuleva ansiosidonnainen työttömyysturva pääosin työttömyysvakuutusmaksuilla, joita kerätään jokaisesta työntekijästä, sekä työnantajilta että työntekijöiltä. Ansiosidonnaista kuitenkin saavat vain työttömyyskassojen jäsenet. Ei oikein kuulosta reilulta maksaa vakuutuksesta, jonka turvaa ei kuitenkaan pääse nauttimaan.

Kirjoittajien malli vastaisi myös paremmin nykyisten ja tulevien työmarkkinoiden tarpeeseen. Työelämä pirstaloituu: työura muodostuu useista määräaikaisista pätkistä, ja moni joutuu vaihtamaan ammattia pariinkin otteeseen elämänsä aikana. Moni tekee myös useaa osa-aikaista työtä limittäin.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan perusta luotiin aikana, jolloin tyypillinen työura oli ankkuroitu yhteen ja samaan työnantajaan koko uran ajan. Työttömyyden piti olla poikkeus. Siksi ansiosidonnaisen kesto on yhä niin pitkä kuin on.

Myös meikäläinen työeläkejärjestelmä suosi alun perin niitä, jotka tekivät pitkän yhtenäisen työuran yhden työnantajan palveluksessa. Eläkejärjestelmässä aikansa elänyt malli muutettiin vuonna 2005 voimaan tullessa eläkeuudistuksessa. Myös työttömyysturvaa voisi korjata vastaamaan nykyistä työelämää.

Ideana keskustelualoite kuulostaa siis hyvältä, mutta onko sillä mahdollisuuksia tulla käyttöön? Ei ole. Ammattiyhdistysliike ei suostu rajuihin ansioturvan muutoksiin. Esko Ahon (kesk) porvarihallitus yritti 1990-luvun alkuvuosina, sai ay-liikkeen yleislakkouhan vastaansa ja joutui peruuttamaan aikeistaan. Paavo Lipponenkin (sd) joutui antamaan periksi pääministeritaipaleensa alkuaikoina.

Ansioihin sidottu työttömyys- ja eläketurva ovat palkansaajaliikkeelle pyhiä asioita, samaa luokkaa kuin lakko-oikeus ja järjestäytymisvapaus.

Perjantain julkisissa kommenteissa asiaa ei ääneen mainittu, mutta keskustelualoitteen mukainen malli pienentäisi entisestään syytä kuulua ammattiliittoon. Ennen liiton jäsenyyttä markkinoitiin juuri ansiosidonnaisella työttömyysturvalla. Kun Yleinen työttömyyskassa – kansankielellä Loimaan kassa – tuli ammattiliittojen kassojen kilpailijaksi, liiton jäsenyyttä alettiin perustella sillä, että liitolta saa jäsenmaksua vastaan muitakin palveluja, kuten lakiapua.

Jos perustelut liiton jäsenyyteen heikkenevät, vaarantuu ay-liikkeen joukkovoima nykyisestä. Se on se palkansaajien perimmäinen pelko.

Lisäksi aika on mahdollisimman huono kirjoittajien ehdotuksille. Työttömyys on kasvussa ja työttömyyden kesto pitkittymässä. Jos muutosta vakavasti haluttaisiin, se pitäisi toteuttaa taloudellisesti hyvinä aikoina ja vähitellen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat