Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maidon pitää olla tarpeeksi kallista

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Markkinatalous on viimeinkin saapunut Suomeen, mitä voi pitää iloisena asiana. Ruoan hinnanalennukset muistuttavat meitä siitä, että kauppaketjujen on tarkoitus kilpailla keskenään.

Halpa hinta ei kutista kuitenkaan vain ketjujen tuottoja.

Britanniassa maidontuottajien heikko neuvotteluasema isoja kauppaketjuja vastaan on puhuttanut jo vuosikausia. Brittiketjuille maito on alkoholin ohella yksi sisäänheittotuotteista. Ruokakauppaa seuraava The Grocer -lehti uutisoi tammikuun alussa, että maito on nyt Britanniassa halvempaa kuin pullovesi. Isoissa pakkauksissa myytävän maidon litrahinta on 0,43 penceä, kun vedestä pitää pulittaa 0,44 penceä.

Hintasota on pannut brittituottajat ahtaalle. Maitotilalliset joutuvat tyytymään usein siihen, mitä ketjut maksavat.

Lisätuskaa tuo maidon maailmanmarkkinatilanne. Maailman maidontuotanto kasvaa viiden prosentin vauhtia, kun taas kulutus lisääntyy kahden prosentin vauhtia. Kiinan maidonjano on ollut odotettua vähäisempää, ja pakotteet ovat pysäyttäneet maitotuotteiden viennin Venäjälle.

Moni maitotilallinen onkin pannut pillit pussiin. Vielä 20 vuotta sitten Britanniassa oli 36 000 maitotilaa. Tänä vuonna luku vajoaa alle 10 000:n, kertoo Britannian parlamentin ympäristö- ja elintarvikevaliokunnan tuore raportti.

Haittaako se kuluttajaa, jos maitotilat häviävät? Eikö tärkeintä ole halpa maito?

Riippuu siitä, mitä haluaa. Arvonsa on myös maaseudulla, maitokarjalla ja sillä, että saa ostaa kotimaista maitoa.

Parlamentin elintarvikevaliokunta patisti viime viikolla brittihallitusta puolustamaan maidontuottajia kauppaketjuja vastaan. Maidon hinnan heilahtelut ovat ajaneet etenkin pientuottajat ahtaalle.

Britanniaan perustettiin jo noin vuosi sitten riippumaton elin, joka valvoo kauppaketjujen ja tuottajien suhdetta. Tämä "supermarkettioikeusasiamies" voi kuitenkin puolustaa vain suoraan ketjuille myyviä tuottajia. Ulkopuolelle jää näin 97 prosenttia maidontuottajista.

Parlamentaarikot haluavat antaa nyt valvojaelimelle lisää valtaa. Vaikka hintoja ei ole tarkoitus säännellä, äärimmäinen kilpailu on osoittautunut epäreiluksi tuottajien – ja lehmien – kannalta.

Toinen keino tukea tuottajia olisi panna meijerituotteisiin EU:n laajuiset alkuperämerkinnät. Silloin kuluttaja saisi tietää, minkä maan maidosta hänen juustonsa ja jugurttinsa on tehty.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Twitter: AnnamariSipila
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat