Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekä Kreikka että EU haluavat säilyttää kasvonsa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iltalehti kommentoi Kreikan parlamenttivaalien tulosta.

"Kovista puheista huolimatta radikaalivasemmiston juurilta ponnistavaa Syriza-puoluetta kuvaillaan jopa maltilliseksi. Puolueen karismaattinen johtaja Alexis Tsipras oli 1990-luvun verisissä opiskelijamellakoissa elviskasvoinen kompromissien hakija. Ja sellainen hän vakuuttaa olevansa yhä."

"Mikäli Tsipras todella toteuttaa kaikki lupauksensa julkisten menojen kasvattamisesta ja EU-uhosta, se voi olla Kreikalle katastrofi. Toisaalta, mitä lähemmäs vaalivoittoa ja hallitusvastuuta Syriza ja Tsipras ovat kulkeneet, sitä sovittelevammiksi puheet ovat muuttuneet."

"Kreikan talous kasvaa jo rivakammin kuin Suomen, mutta tilanteen tekee haastavaksi se, että Kreikan julkinen velka on noin 300 miljardia euroa ja bruttokansantuote vain noin 200 miljardia."

"Tsiprasin johdolla Kreikka aikoo vaatia helpotuksia EU:n lainaehtoihin. Ja todennäköisesti EU suostuu ainakin osittain niihin, jotta taloudellinen ja poliittinen rauha Euroopassa säilyy. Neuvottelujen lopputulos tullaan kuitenkin muotoilemaan niin, että sekä Kreikka että EU säilyttävät kasvonsa."

"EU:ssa ei ole haluja Kreikan velkojen rajuun leikkaamiseen, koska tällöin myös muut kriisimaat saattaisivat alkaa vaatia velkojaan anteeksi."

Lapin Kansa arvoi perjantaina julkistettua viiden kirjoittajan raporttia, jossa esitetään ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikkiin palkansaajiin yhtäläisin ehdoin.

"Kirjoittajien mielestä valtion ei pidä kannustaa ihmisiä olemaan jopa kaksi vuotta työttömänä, hyvällä päivärahalla. Järjestelmän pitää aktivoida."

"Nykyinen systeemi ei ota myöskään huomioon yhteiskunnan muutosta. Epätyypilliset työsuhteet yleistyvät ja pienimuotoinen yrittäminen lisääntyy."

"Raportissa esitetty malli on kustannusneutraali. Ansiosidonnaiselle pääsevän joukon kokoa kasvatetaan, mutta ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa esitetään lyhennettäväksi noin vuoteen."

"Toivottavasti kirjoittajien esitykset viipyvät niiden poliitikkojen ja etujärjestöihmisten pöydällä, jotka miettivät seuraavalle hallitukselle ohjelmaa. Suomi kaipaa oikeita muutoksia."

"Ammattiyhdistysliikkeen vastaus tuli jo perjantaina. SAK väittää esitysten suosivan hyvätuloisia ja neuvoo keskittymään työpaikkojen luomiseen. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola syyttää kirjoittajien käyvän palkansaajien ja työttömien kimppuun. Rehellisempää olisi todeta, että ay-väki kokee kirjoittajien käyvän ammattiyhdistysliikkeen kimppuun, täysin perustellusti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat