Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syriza vääntää ilman vipua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eurooppaan on syntynyt viime aikoina merkillisiä kumppanuuksia ja yllättäviä asetelmia.

Äärioikeisto löytää yhteistä äärivasemmiston kanssa. Populistiset vaatimukset saavat kaikupohjaa taloustutkijoilta. Euroalueen maantieteelliset äärilaidat ovat jyrkimmin vastakkain. Realisti kättelee idealistia, populisti päättäjää ja Venäjä jokaista, joka rikkoo EU:n yhtenäisyyttä.

Vasemmistolaisen Syriza-puolueen jättijytkyyn päätyneet Kreikan parlamenttivaalit ovat kirkastaneet – monen mielestä pyytämättä ja yllätyksenä – sen, että yhteisvaluutta teki eurooppalaisesta politiikasta yhteisen ja rajattoman asian. Vaikkapa niin, että poliittisia lupauksia voi tehdä vaaleissa muiden euromaiden veronmaksajien kustannuksella.

Syriza muodostaa hallituksen oikeistolaisen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen kanssa. Syriza on kertonut, että se haluaa löysentää ehtoja, joita Kreikka on joutunut noudattamaan saamansa talousavun vastikkeena. Puolue haluaa myös, että maan jättimäisiä velkoja leikataan. Veloista 80 prosenttia on julkisia – eurojärjestelmän, euromaiden tai Kansainvälisen valuuttarahaston lainoja.

Kreikan hallitus ei leikkauksista päätä. Se voi toivoa tällaisia myönnytyksiä ja neuvotella niistä avunantajien kanssa. Muiden ei ole pakko myöntyä mihinkään, sillä euron säilymistä Kreikka ei voi uhata. Syriza vääntää ilman vipua.

Tämä taisi monelta Syrizaa äänestäneeltä jäädä huomaamatta. Tosin puoluetta äänestettiinkin ehkä enemmän tunnepohjalta: kreikkalaiset ovat saaneet kyllikseen kurjuudesta ja vanhoista vallanpitäjistä.

Kreikan talous on lähtenyt varovaiseen kasvuun. Talouskasvu on välttämätön edellytys sille, että maa voisi pienentää valtavaa velkavuortaan. On kuitenkin selvää, ettei Kreikka saa realistisilla kasvuoletuksilla vuoreensa näkyvää koloa.

Tästä vallitsee melkoisen vahva yksimielisyys. Kun siirrytään tulkinnasta toimintaan, mennään politiikan puolelle.

Politiikan sivuun siirtävä tutkija sanoisi, että loogista on siis antaa velkoja anteeksi – poistaa kuormaa kasvulta. Politiikka siirtää sivuun tutkijat. Se, mikä näyttää loogiselta ja väistämättömältä yhdestä näkökulmasta, on toisesta täysin mahdotonta.

Suomi ei ole vielä menettänyt yhtään euroa Kreikkaan. Vastuita on kyllä monen miljardin arvosta.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) teki maanantaina aivan yksiselitteisen selväksi sen, ettei Suomi suostu Kreikan velkojen leikkauksiin. Ja koska euromaiden piikissä olevia velkoja ei leikellä ilman yksimielisyyttä, Suomi voi vaikka yksin estää Syrizan toiveiden toteutumisen. Maanantain kommenteista oli pääteltävissä, että Suomi ei ole yksin. Vipu on Suomella ja muilla avustajamailla.

Kreikan velkamääriin joudutaan ehkä palaamaan myöhemmin, mutta on selvää, että ainakaan eduskuntavaalien alla velkojen anteeksiantaminen ei Suomessa etene. Ratkaisussa suomalaiset veronmaksajat kuittaisivat jo menetyksiä.

Velkojen leikkaaminen tarkoittaisi myös sitä, että euroalueesta tulisi todistetusti tulonsiirtounioni. Tähän esimerkiksi Saksa ei suostu millään.

Velkojen takaisinmaksuajan pidentäminen ja korkojen alentaminen on vain kosmetiikkaa. Kreikan ehdot ja maksuajat ovat jo erittäin edullisia.

Mutta jotain Syrizalle ja sitä äänestäneille on annettava. Kreikassa on suuri inhimillinen hätä. Jos pelastajaksi ilmoittautunut poliittinen voima tyrmätään, seuraus on se, että viimeinenkin toivo muutoksesta sammuu.

Edes talouskurista on etsittävä jonkinlainen lieventävä kompromissi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat