Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lännen pakotelinja Ukrainassa joutuu koetukselle etuajassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unioni valmistautuu käymään läpi Venäjään Ukrainan kriisin vuoksi kohdistettuja pakotteita maaliskuussa, kun niiden asettamisesta on kulunut vuosi. Silloin pakotteet joko raukeavat tai niiden jatkamisesta pitää tehdä samankaltaiset perustellut ja yksimieliset päätökset kuin vuosi sitten. Tapahtumat Ukrainassa kuitenkin muuttavat politiikan aikatauluja.

EU-maat arvioivat tällä viikolla sekä keskenään että yhdessä Yhdysvaltojen kanssa mahdollisia uusia pakotetoimia. Yksimielisyydestä ei ole takeita, mutta Venäjän tukemien sotatoimien kiihtyessä Ukrainan alueella puhe pakotteiden lieventämisestä on taas loppunut.

Viime maaliskuussa hyväksytyt ensimmäiset Venäjään kohdistuneet pakotteet tuskin päättyisivät, vaikka Venäjä odottamatta todella ryhtyisi vähentämään osuuttaan Itä-Ukrainan sodassa. Ensimmäiset pakotteet johtuivat operaatiosta, jolla Venäjä liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä. EU:n toimet olivat pääosin matkustuskieltoja ja varojen jäädyttämisiä, mutta mukana oli myös EU-maiden päätös olla järjestämättä säännöllisiä tai tavanomaisia huipputapaamisia Venäjän johdon kanssa.

Paljon tiukemmat toimet olivat vuorossa heinäkuussa, kun EU:n huippukokous asetti rajoituksia rahoitukselle ja yhteyksille venäläisiin pankkeihin sekä vientikieltoja muun muassa syvänmeren öljynetsinnän teknologialle. Syyskuussa pakotteita vielä tiukennettiin. Minskissä syntynyt tulitaukosopimus osoittautui pettymykseksi, ja Venäjän sotilaallinen osallistuminen Itä-Ukrainan taisteluihin jatkui.

Jälkikäteen katsottuna ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) osoitti katteetonta optimismia kirjauttaessaan syyskuussa valtioneuvoston EU-ministerivaliokunnassa eriävän kannan, jonka mukaan tulitauon jatkuessa Suomi voisi yksin vastustaa uusia pakotteita eli estää niitä tulemasta voimaan. Venäjä ei ole tarttunut sille tarjottuihin houkuttimiin sotatoimien lopettamiseksi, vaikka myöskään pakotteet eivät ole lopettaneet Venäjän ratkaisevaa tukea kapinallisille.

Nyt EU:ssa joudutaan taas hakemaan tasapainoa neuvotteluyritysten ja Venäjän painostamisen välillä. Esillä on kovia keinoja, kuten Venäjän sulkeminen pois kansainvälisestä Swift-maksuilmoitusjärjestelmästä. Se lamaannuttaisi suuren osan Venäjän maksuliikenteestä, mutta tuskin lopettaisi välittömästi sotaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat