Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi "auton alle jääminen" ärsyttää lehtien lukijoita?

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Liikenneonnettomuudet ovat varsinkin talviliukkailla valitettavan yleisiä. Siksi niistä myös kirjoitetaan paljon, ja moni lukija seuraa sanamuotoja yllättävänkin tarkkaan.

"Erityiskiitos Helsingin Sanomille ja toimittajalle otsikosta, jossa auton alle ei jäädä, vaan autoilija ajaa päälle!" kirjoitti Image-lehden päätoimittaja Heikki Valkama äskettäin Twitterissä.

Tällaiset kehut ovat harvassa: joukkoviestimet saavat usein kipakkaa palautetta juuri auton alle jäämisestä. Joidenkin ihmisten mielestä sananvalinta häivyttää autoilijan vastuun tai peräti syyllistää jalankulkijan.

On totta, että kielelliset valinnat voivat vaikuttaa viestin tulkintaan vahvastikin. Suuryrityksen ilmoitus toiminnan tehostamisesta antaa hyvin erilaisen vaikutelman kuin irtisanomisista puhuminen, eikä ole samantekevää, nimitetäänkö jotain ryhmää aktivisteiksi vai terroristeiksi.

Myös hienovaraiset valinnat saattavat ohjailla mielikuvia jonkin verran. Usein tapahtumien kulku selviää kuitenkin kevyellä päättelyllä. Julkimo voi vaikuttaa aavistuksen vastuullisemmalta sanomalla "pilasin urani viinalla" kuin "viina pilasi urani", mutta tavallisesti alkoholijuomat eivät päädy elimistöön itsestään.

Molemmissa lauseissa on läsnä samat elementit: minä, viina, ura ja pilata. Asiaintilan ja syypään hahmotus ei siis liene aivan ylivoimaista.

Tilanne ei toki ole täysin sama yli ajamisessa ja alle jäämisessä. Onnettomuutta on silti mahdollista katsoa kahdesta eri näkökulmasta. Kun auto ajaa jonkun yli, joku jää väistämättä alle. (Ja kyllä: on täysin hyväksyttyä sanoa auto ajaa, vaikka autossa on yleensä kuljettaja.)

Miksi jalankulkija sitten on usein lauseen subjekti? Luultavasti siksi, että halutaan korostaa hänen tragediaansa eikä auton liikerataa. Subjekti ei ole aina aktiivinen tekijä vaan välillä pelkkä toiminnan kohde: lauseessa Kesämökki sai uuden maalikerroksen subjekti on kesämökki, eikä se taatusti syyllisty mihinkään.

Jos media todella haluaisi leimata jalankulkijan, tilaisuus tarjoutuisi myös lauseessa, jossa on nostettu esiin auto tai autoilija: Auto ajoi huolimattoman jalankulkijan yli. Osoitukseksi siitä, ettei itse rakenne vielä kerro asenteista, saman voi tehdä myös toisin päin: Jalankulkija jäi holtittomasti kaahaavan auton alle.

Ilta-Sanomien toimittaja Pasi Jaakkonen jatkoikin Twitter-keskustelua nasevasti: "Eikös ne syyllisyyskysymykset ratkota oikeusistuimissa eikä otsikoilla?"

Kyllä – ja toivottavasti vastakin.

Ville Eloranta ville.eloranta@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta vastaava
toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat