Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi en saisi haluta lapselleni hyvää opettajaa?

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Muistiinpano itselle: liitä typerien, populististen ilmausten sanakirjaan "shoppailu".

Vasemmisto ja vihreistö käyttävät "shoppailua" aina silloin, kun ne haluavat kieltää ihmisiltä valinnanvapauden ja mielipiteen ilmaisun. Kun vaikkapa terveyspalvelut halutaan järjestää yhdestä valtion tuutista, huudetaan ensin varoitukseksi "terveysshoppailua". Se on osoitus jostakin mikä on sietämättömän elitististä ja epätasa-arvoista.

"Shoppailua" vastustetaan tavallisten ihmisten nimissä. Kuitenkin juuri tavalliset ihmiset vertailevat mielellään hintoja ja laatua, koska monien on pakko. En menisi ihan heti kieltämään keskiluokkaiselta suomalaiselta ruoan tai vaatteiden shoppailua ja komentamaan, että vastedes tavara tulee yhdestä kaupasta ja valikoiman päättää valtio.

Viime viikon lopun sanastossa toistui usein "koulushoppailu", jota torjuttiin ponnekkaasti Educa-messujen keskusteluissa ja poliitikkojen puheenvuoroissa. Muun muassa Paavo Arhinmäki (vas) näki hyvinvointimme vaarantuvan, jos ihmiset saavat valita lastensa koulun.

Kouluvalintakeskustelussa viitataan epäsuorasti tai suorasti siihen, että ihmiset alkavat karttaa kouluja, joihin kertyy esimerkiksi maahanmuuttajia. Eriytyminen onkin huono juttu, mutta kouluvalinnassa on toinenkin ulottuvuus. Siitä emme pääse koskaan puhumaan, koska keskustelu juuttuu aina kysymykseen oppilasaineksesta.

Tarkoitan opetuksen laatua.

Pisa-tutkimuksissa menestynyt suomalainen koulu on epäilemättä tasa-arvoinen. Sen varjolla kuvittelemme helposti, että kaikki koulut ja kaikki opettajat ovat keskivertaisen hyviä. Eivät ole. Kouluissa on hyviä, keskinkertaisia ja huonoja opettajia.

Tiedämme, miten valtava vaikutus varsinkin ensimmäisellä opettajalla on lapsen myöhempään elämään. Miksi en saisi haluta lapselleni hyvää opettajaa, jos tiedän jossain sellaisia olevan?

Jos ihmiset haluavat palavasti lapsensa tiettyyn kouluun, he löytävät keinon. Ne, jotka voivat, shoppailevat asuinpaikkansa. Tai sitten lapselle valitaan harvinaisempi vieras kieli, jota ei opeteta väistettävässä koulussa. Ja niin edelleen.

Koulun valinta on selvä osoitus siitä, mitä vanhemmat ajattelevat koulun tasosta. Se pakottaa katsomaan, mitä jossain tehdään hyvin ja mitkä koulut kaipaavat apua.

Arvaan vasta-argumentit: huteria mielikuvia laadusta, niinpä. Valinta luo väärää painetta opettajille, kyllä kyllä. Pysyn silti kannassani: koulun valinta on muutakin kuin eliitin erottelua.

Iso kysymys kuuluu, miten osoitamme hyvälle opettajalle, että hän on hyvä ja miten saamme huonon havahtumaan. Väitän, että nykykoulu ei palkitse riittävästi hyviä eikä herättele huonoja.

Jos vanhemmilla on kriittinen mielipide opetuksesta, vaihtoehdot ovat vähissä. Pahimmassa tapauksessa he ajautuvat hyödyttömään konfliktiin yksittäisen opettajan kanssa. Tuloksena voi olla vuosien kuluttava jähnäys, selvittelyitä ja sairauslomia.

Kunta antaa koululle budjetin ja valtio opetussuunnitelman. Näiden välissä rehtori hymyilee kaikkiin suuntiin ja esittää johtavansa.

Yksityisellä sektorilla on jatkuva tarve kehittää omaa toimintaansa ja levittää hyviä ideoita eteenpäin. Mutta mitkä mahtavat olla nykykoulun opettajan kannusteet tehdä ammatillisia kumouksia?

Opettajat saavat erilaisia haittakorvauksia, mutta harvemmin selviä palkkioita onnistumisesta tai uuden keksimisestä. Hyvin suoriutuvat saattavat saada pieniä palkankorotuksia.

Parhaita tai selvästi ammattiaan kehittäviä opettajia voisi palkita tukevammin kertaluonteisilla vuosibonuksilla.

Vasta-argumentti ei ole se normaali tasa-arvovirsi, että tämä ei käy, koska muissa kunnan hommissa ei ole vastaavaa järjestelyä.

Jos koulu tehostaa oma-aloitteisesti toimintaansa ja siitä koituu selvää säästöä, jonkin kohtuullisen osuuden kertyneestä hyvästä voisi mainiosti käyttää uutta luovien kannusteisiin – tai lisäopetustunteihin.

Älkääkä sanoko, että tämä ajaisi koulut leikkaamaan lapsilta, jotta saisivat kerättyä rahaa aikuisille.

Kai me tämän verran kouluun luotamme.

Matti Apunen matti.apunen@eva.fi
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän
valtuuskunnan johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat