Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluista on liian helppo säästää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puolueiden johtajat ovat eduskuntavaalien alla käyneet säästölistojen kimppuun – kertomalla, mistä ainakaan ei voi säästää.

Yksi lupaus tuli viime viikolla Educa-messuilla: koulutuksen rahoista ei seuraavalla vaalikaudella nipistetä.

Hyvä niin, mutta säästämättömyyspäätökset luiskahtavat usein säästöpäätöksiksi kiertotietä. Kun kuntien rahatilanne heikkenee ja valtionavut pienentyvät, kunnissa kasvaa kiusaus iskeä koulurahoihin. Näyttää niin vähäiseltä ja kivuttomalta, jos vaikka pikkiriikkisen kasvatetaan luokkakokoja.

On helppo luetella perusteita lähes jokaiselle julkiselle menolle. Hyvä ja kaikille avoin koulutus on kuitenkin ollut avainasemassa Suomen kehityksessä. Koulu on avannut köyhienkin lapsille tien kohti parempaa elämää.

Kyse ei ole ainoastaan yksilöiden edusta. Tuloerojen kasvun merkittävin haitta kehitykselle on, että pitempi koulutus alkaa hivuttautua vain paremmin toimeentulevien perheiden lasten eduksi.

Jos tuloerot pidetään kurissa, osaavimmat ja halukkaimmat saavat mahdollisuuden edetä. Tulevaisuuden tietoyhteiskunnassa taataan kansantuotteen kasvu pitkällä aikavälillä nimenomaan tarjoamalla hyvää ja avointa koulutusta.

Suomen kaltaisella pienellä maalla ei ole varaa haaskata resurssejaan. Koululle on jätettävä riittävästi mahdollisuuksia löytää ja kehittää niitä.

Puoluejohtajat puuttuivat Educa-messuilla myös niin sanottuun koulushoppailuun. Tällä tarkoitetaan sitä, että lapsille haetaan parhaiksi miellettyjä kouluja lähikoulujen asemesta.

Aika moni puoluejohtaja oli valmis kieltämään tai rajoittamaan tällaista vapaata valintaa. He katsoivat vapaan valinnan eriarvoistavan kouluja: sekä hyvät oppilaat että hyvät opettajat hakeutuvat kaltaistensa seuraan erityisperuskouluihin.

Koulujen kokonaisresursoinnin rinnalla koulushoppailu on vähäpätöinen ilmiö. Noin yhdeksän aloittavaa peruskoululaista kymmenestä menee edelleen lähikouluun. Näin tekee kolme neljästä yläkoululaisestakin.

Luonnollisesti koulushoppailu on ilmiönä voimakkain suurissa kaupungeissa, joissa on useita vaihtoehtoja kohtuullisen koulumatkan ulottuvilla.

Valinnan vapautta voi rajoittaa esimerkiksi pitämällä erikoistuvien koulujen määrää kurissa, mutta kokonaan valinnan mahdollisuutta ei saa poistaa. Esimerkiksi Helsingissä on hyvin perustelluista syistä muun muassa musiikkiin ja liikuntaan erikoistuneita peruskouluja. Erityislahjakkuuksille on annettava mahdollisuus. Tasa-arvoisuus ei saa merkitä samaa kuin tasapäistäminen.

Jos ajatellaan, että peruskoulun kehitys vahvistaa jollain tavoin epätasa-arvoa, pitää puuttua syihin eikä seurauksiin.

Vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan peruskouluissa annettavan opetuksen laadussa ei ole suuria eroja koulujen välillä. Erot tulevat siitä, millaisia lapsia kukin koulu saa. Erot siis selittyvät sen mukaisesti, millaisella asuinalueella koulu on.

Koulushoppailun kieltäjät viittaavat mieluusti Ruotsiin, jossa vapaa valinta on johtanut siihen, että on syntynyt hyvien oppilaiden ja huonojen oppilaiden kouluja. Tätä pidetään yhtenä syynä sille, ettei Ruotsi ole pärjännyt kovin hyvin Pisa-vertailuissa.

Mutta vastakkaisessakin mallissa on vaaransa.

Jos kouluvalinnat kiellettäisiin kokonaan, vanhemmat alkaisivat suurissa kaupungeissa ehkä valita asuinseutuja entistä selvemmin sen mukaan, missä on hyvämaineisia kouluja. Asuntoalueiden eriytymiskehitys – koulujen välisen eriarvoisuuden todellinen syy – vain vahvistuisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat