Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenen luottamusta Tullin pääjohtajan on nautittava?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtiovarainministeriö joutuu päättämään, mitä käytännössä tarkoittaa virkamiesten irtisanomissäännös, jota remontoitiin runsaat kymmenen vuotta sitten.

Ministeriö kertoo lähiaikoina sisäministeri Päivi Räsäselle (kd), miten Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen toimiin tulisi suhtautua.

Virkamieslaki kertoo, että ylimmillä virkamiehillä on heikompi irtisanomissuoja kuin heidän alaisillaan. Lain mukaan ylimmät virkamiehet toimivat tehtävissä, joissa heidän palvelussuhteensa voidaan päättää, jos he menettävät omasta syystään korkeassa virassa tarvittavan erityisluottamuksen.

Uuden lainsäädännön aikana päällikkövirkamiehille ei ole tällä perusteella jaeltu potkuja. Tosin Liikenneviraston pääjohtaja Juhani Tervala pakkasi kamppeensa, kun liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) menetti luottamuksensa häneen.

Valtiovarainministeriölle Tullin pääjohtajan tekemisiä selvitellyt työryhmä katsoi, että pääjohtaja menetteli sopimattomasti ratkaisuissa, jotka johtivat hänen puolisonsa palkkaamiseen Tulliin. Moitteita tuli myös siitä, miten pääjohtaja kommentoi julkisesti alaistensa tekemisiä. Lisäksi Hartikainen puuttui virkavapaalta Tullin tekemisiin.

Todennäköisin vaihtoehto on, että valtiovarainministeriö esittää Hartikaiselle varoitusta. Tullista virkavapaalla oleva ja Libyan rajaturvallisuusoperaatioon siirtynyt pääjohtaja saisi siis palata vanhaan työpaikkaansa.

Ministeriön ratkaisussa tulee täsmennettyä, kenen luottamusta ylimpien virkamiesten tulisi lain mukaan nauttia. Oman työyhteisönsä luottamuksen Hartikainen on kadottanut.

Tullin johtoryhmä on kertonut asioita selvitteleville yksimielisesti, että Hartikainen "on menettänyt edellytyksensä toimia Tullin pääjohtajana".

Virkamiehen tulee nauttia muun yhteiskunnan luottamusta. Hänen toimiaan valvovien tulee kuitenkin pitää huoli siitä, että organisaatio toimii ja työ sujuu.

Hartikaisen paluu ei työilmapiirin tulehtuneisuuden vuoksi olisi helppoa: se johtaisi todennäköisesti kanteluiden kierteeseen. Jos työpaikan ilmapiiri tulehtuu ja keskinäinen luottamus heikkenee, työ kärsii. Ennen pitkää myös ulkopuolisen yhteisön tuntema luottamus voi huveta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat