Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikka on kunnon työtä

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kohtapuoliin koittaa taas aika, jolloin vaalimainokset ja kampanjoitaan käyvät ehdokkaat ilmestyvät katukuvaan.

Moni kampanjoi vailla mitään toivoa pääsystä eduskuntaan, ehkä vaikkapa valtuustopaikka mielessään.

Kollegani Unto Hämäläinen kutsuu ehdokkaita "demokratian ritareiksi". Kaikilla ei ole yhtä ylevä käsitys politiikkaan osallistuvista.

Varsin yleinen mielipide tuntuu yhä olevan, että "ne" ovat siellä kahmiakseen itselleen ja kavereilleen perusteettomia etuja. Ja elävät vielä meidän rahoillamme, –kele. Erilaiset kunnallispolitiikan suhmuroinnit vain vahvistavat käsitystä.

Koko aikuisikänsä vain politiikkaa tehneitä kutsutaan "poliittisiksi broilereiksi". Termin teki tunnetuksi entinen kansanedustaja Jutta Zilliacus (r). Sillä tarkoitetaan henkilöä, joka ei ole tehnyt päivääkään niin sanottuja oikeita töitä.

Olen vankasti eri mieltä. Muu elämänkokemus ennen poliitikon uraa varmaan antaa tiettyä perspektiiviä politiikkaan, mutta ammattipoliitikkonakin voi pätevöityä yhteisten asioiden hoitamiseen.

Tämä koskee varsinkin niin sanottuja pitkän linjan poliitikkoja, jotka ovat nousseet asemiinsa askel kerrallaan: ensin kotikunnassa jonkin lautakunnan jäseneksi, sitten valtuustoon ja sieltä kunnanhallitukseen.

Ensimmäinen eduskuntavaaliehdokkuuskin on yleensä vasta lämmittelykierros. Riviedustajana pitää yleensä istua pari kautta ennen kuin ministeriauton takapenkin ovi aukeaa.

Suoraan huipulle päätyy ani harva. Pääministeri Alexander Stubb (kok) on harvinainen poikkeus: ensi yrittämällä EU-parlamenttiin, sieltä ulkoministeriksi Ilkka Kanervan tilalle ja viime kesänä kokoomuksen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

Myös perussuomalaisilla on edustajia, jotka ovat tulleet eduskuntaan sananmukaisesti pystymetsästä, vailla mitään kokemusta tai edes käsitystä poliittisesta toiminnasta.

Jos asian muotoilee kauniisti, eduskunta on tuskin koskaan ollut niin tarkka pienoismalli koko Suomesta kuin se nyt on.

Eikä se eduskuntaehdokkuus ole mitenkään hohdokasta puuhaa: seisoa räntäsateessa, kuunnella humalaisten huutelua ja yrittää selittää eläkeläisille, miksi eläkeindeksi taitettiin.

Joten: kun seuraavan kerran kohtaatte ehdokkaan, hivenen kunnioitusta, pyydän.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat