Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokra-asuntojen niukka tarjonta näkyy nyt vuokrissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna hieman koko maassa, myös pääkaupunkiseudulla, mutta vuokrien nousu vain jatkuu. Näin arvioi Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos, joka julkaisi tällä viikolla ennusteensa asuntomarkkinoiden kehityksestä.

Vuokrat nousevat niin vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa kuin valtion tuotantotuella rakennetuissa vuokra-asunnoissa, tuetuissa asunnoissa jopa nopeammin kuin markkinaehtoisissa.

Tämä kertoo karusti, missä tilassa asuntopolitiikka on tämän ja edellisten hallitusten jäljiltä. Hyvin tiedetään, mitä pitäisi tehdä, mutta keinojen tärkeysjärjestyksestä on poliittista erimielisyyttä, joten päätökset jäävät kosmeettisiksi tai kokonaan tekemättä.

Sen seurauksena asumisen hinta vaikuttaa jo työmarkkinoiden toimintaan ja muuttoliikkeeseen Suomen sisällä. On hälyttävää, jos vuokratasokin alkaa karata pienipalkkaisen ulottumattomiin.

Pellervon mukaan vuokrat nousevat sekä rakenteellisista että suhdanteisiin liittyvistä syistä. Yksi rakenteellinen syy kasvukeskuksissa on se, että kotitalouksien keskikoko pienenee koko ajan, mikä lisää pienten vuokra-asuntojen kysyntää. Pieniin asuntoihin ovat iskeneet silmänsä myös sijoittajat etsiessään tuottoja matalan korkotason aikana.

Samaan aikaan epävarmuus omasta työpaikasta on tehnyt asuntomarkkinoille tulijat varovaisiksi ja vähentänyt haaveita omistusasunnosta. Vuokralla asumista pitkitetään epävarmuuden takia ja myös siksi, että pankit ovat heittäytyneet tiukemmiksi tarkastellessaan asunnonostajan maksukykyä ja vakuuksien arvoa.

Valmistuvien asuntojen määrä vähenee neljättä vuotta peräkkäin. Tämän vuoden arvio on 26 000. Epäröinti näkyy markkinoilla: rakennusliikkeet varovat aloittamasta uusia kohteita ennen kuin jo rakennetut asunnot on saatu kaupaksi, ja omakotitalojen rakentaminenkin vähenee.

Vuokra-asuntojen tarjonnan lisääminen sopisi suhdannetilanteeseen, mutta tämän hallituskauden perusteella näyttää siltä, että pelkkä tuotantotuen rukkaus ei yksin riitä. Myös tontit pitää saada paremmin liikkeelle, tarvittaessa nykyistä jykevämmin toimin eli esimerkiksi rakentamattoman tonttimaan verotusta kiristämällä. Rakennusmääräyksissä ja autopaikkanormeissakin olisi perattavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat