Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikassa nousivat valtaan Saksan demonisoijat

Pääkirjoitus
 
Heikki Aittokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja, joka on virkavapaalla kirjoittamassa kirjaa.
HS:n Heikki Aittokoski: Ajatuksenvapaus on etuoikeus
HS:n Heikki Aittokoski: Ajatuksenvapaus on etuoikeus
HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken mukaan meillä on voimakas velvollisuus käyttää hyväksemme ajatuksenvapautta. Suomessa mielipiteenvapaus on itsestäänselvyys, monessa muussa maassa ei. Siksi meidän on syytä yrittää selvittää itsellemme, mitä ihmisille meillä ja muualla tapahtuu. ”Mulle hyvän elämän salaisuus on mahdollisuus yrittää selittää maailmaa, vaikka tiedän että tulen epäonnistumaan”, Aittokoski sanoo.HS Ajatus -sarjassa suomalaiset vaikuttajat kertovat oman näkökulmansa hyvän elämän salaisuuteen. Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa osoitteessa hs.fi/hstv/hsajatus.

Voi Kreikkaa.

Päähallituspuolueena sillä on Venäjän mielistelijä, ja apupuolueen vahvin osaamisalue on Saksan demonisointi.

Syrizaa johtaa Alexis Tsipras, tuore pääministeri. Itsenäisiä kreikkalaisia johtaa Panos Kammenos, nyt puolustusministeri. Kumpikin puolue on poliittisen kentän äärilaidalla: Syriza vasemmalla, Itsenäiset kreikkalaiset oikealla. Puolueita yhdistää talouskurin vastaisuus ja populismi.

Ensin silmäys Syrizan Venäjä-liehittelyyn.

On vaikea ymmärtää, miksi pääministeri Tsipras tapasi tiistaina ensi töikseen Venäjän Kreikan-suurlähettilään.

Vielä vaikeampi on ymmärtää, miksi hän oppositiojohtajana toukokuussa 2014 matkusti Moskovaan asti syyttämään EU:ta Ukrainan konfliktista.

Kaikkein vaikeinta on ymmärtää, kuinka tyystin Tsiprasilta on unohtunut Venäjän rooli. Moskovassa hän kehui kansanäänestyksiä ratkaisuna Ukrainan tilanteeseen. Niitähän Krimillä ja Itä-Ukrainassa viime keväänä järjestettiinkin.

Sitten vilkaisu Itsenäisten kreikkalaisten Saksa-traumaan.

Kun Panos Kammenos perusti puolueen vuonna 2012, kiihkeän perustamisjulistuksen pitopaikkana oli Distomo, jossa Waffen-SS joukkomurhasi yli 200 siviiliä kesäkuussa 1944.

Kammenos – ja itse asiassa myös Tsipras – ovat koko 2010-luvun ajan johdonmukaisesti käyttäneet natsi-Saksan synkeää muistoa politiikkansa käyttövoimana.

Natsi-Saksan sotarikoksia ei ole syytä vähätellä. Voi silti kysyä, onko tolkullista käyttää 1940-luvun hirmutekoja lannoittamaan 2010-luvun sisäpolitiikkaa. Sekä Syrizan että Itsenäisten kreikkalaisten puolueohjelmiin on kirjattu populistinen vaatimus: sotakorvauksia Saksalta.

Löysin verkosta kiinnostavan tutkimuksen Lundin yliopistosta. Eurooppa-tutkimuksen maisteri Eleftherios Ntsotsikas oli lopputyötään varten käynyt läpi Kreikan oppositiojohtajien parlamenttipuheet kesäkuusta 2012 joulukuuhun 2013.

Sinä aikana Alexis Tsipras piti 30 puhetta. Hän mainitsi Saksan tai saksalaiset 78 kertaa, joista 77 kielteisessä valossa. Joka kolmas maininta viittasi Saksan miehitykseen tai natsismiin.

Panos Kammenos oli sävyissään vielä jyrkempi. Mallinäyte joulukuulta 2013: "Saksa aikoo alistaa Euroopan orjuuteen, mihin se ei kyennyt ensimmäisessä tai toisessa maailmansodassa."

Kammenos on toistuvasti käyttänyt käsitettä "neljäs valtakunta".

Voi Eurooppaa.

Heikki Aittokoski heikki.aittokoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat