Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosi Ukrainan kriisiä jättää syvät jäljet

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Reaktiot eivät olleet kovin yllättyneitä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina, että Ukrainan armeijalla on tukenaan "ulkomaalainen Naton legioona".

Kaikki Putinia myöten tietävät, ettei Natolla ole mitään legioonia, mutta sillä ei ollut merkitystä. Kuuntelijat osasivat jo ryhtyä odottamaan ja arvailemaan, mitä Venäjän uusia toimia Ukrainassa Putinin tämänkertainen väite ennakoi.

Tällaisesta puheesta on tullut osa Euroopan uutta normaalia. Ukrainan kriisi on jatkunut yli vuoden. Venäjän ja lännen suhteet olivat jo valmiiksi jännittyneet ennen kriisiä, mutta tykistökeskistysten pohjustaminen kokonaisia kansakuntia halveksivilla propagandakampanjoilla ja tekaistuilla uhkakuvilla ei mahtunut vielä normaalin piiriin.

Muutos huonompaan on ollut vaiheittainen ja vaikeasti tiedostettava, kun sen keskellä elää. Tapahtumien vyöryssä niiden alkuvaiheet jo hämärtyvät.

Kriisille voi valita monta alkuhetkeä. Länsimieliset mielenosoitukset puhkesivat Ukrainan pääkaupungin Kiovan keskusaukiolla eli Maidanilla 21. marraskuuta 2013. Vuosi sitten presidentti Viktor Janukovytšin hallitus yritti murskata mielenosoitukset yhä väkivaltaisemmin. 21. ja 22. helmikuutta Janukovytšin hallinto romahti ja parlamentti hyväksyi tilalle länsimielisen hallituksen.

Väkivallan otaksuttiin kiihtyneen pahimmaksi mahdolliseksi vallanvaihdosta edeltäneinä päivinä. Silloin Maidanilla kuoli eri arvioiden mukaan noin 80 ihmistä. Harva oli vielä silloin kuullut pienistä vihreistä miehistä tai informaatiosodasta. Nyt lähes kaikki ovat kuulleet niistä, ja sodaksi kiihtyneessä väkivallassa on kuollut yli 5 000 ihmistä.

Ukrainassa syttyi valheiden ja puolitotuuksien voimalla sota, jossa tosiasioiden erottaminen on vaikeaa. Se oli Putinin tavoite.

Ilman Putinin panosta sota ei olisi syttynyt. Ukrainan Venäjä-mielisen hallituksen romahdettua asiantuntija toisensa jälkeen lännessä vakuutti, että Putin ei ryhtyisi pysyvästi vahingoittamaan Venäjän ja lännen suhteita Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan haltuunotolla.

Viikkoa myöhemmin Putin teki juuri niin.

Suomessakin osa asiantuntijoista tunnisti merkitsemättömissä univormuissa valtauksen alla Krimille tulleet sotilaat. Venäjä lähetti samankaltaisia joskin huonommin varustettuja "vihreitä miehiä" Etelä-Ossetiaan ennen lyhyttä sotaansa Georgian kanssa elokuussa 2008.

Putin perusteli Krimin liittämistä Venäjään muinaisella historialla ja asukkaiden tahdolla, mutta ennen kaikkea Ukrainan venäläistaustaisen väestön sorrolla. Perustelu oli sama, kun Venäjä ryhtyi seuraavaksi horjuttamaan Ukrainan itäosia.

Alueet olivat huonon hallinnon kurjistamia, mutta syytös venäläisten sorrosta on tekaistu. Se on keskeinen osa Venäjän kampanjaa, jota osataan nyt kutsua hybridisodaksi. Vastustajan horjuttaminen muillakin kuin sotilaallisilla keinoilla ei ole uutta. Tietoteknologia tarjoaa siihen uusia mahdollisuuksia.

Muut vakio-osat Venäjän propagandakampanjassa ovat venäläinen nationalismi, Ukrainan leimaaminen fasistivaltioksi ja koko kriisin esittäminen Yhdysvaltain aggressiona Venäjää kohtaan. Pakotteiden vuoksi myös EU saa osansa.

Kampanjan toisena puolena on kiistäminen. Putin on tuonut mukanaan vakoilutaustansa, jossa mitään ei tarvitse eikä pidä myöntää.

Venäjä kiistää osuutensa malesialaisen matkustajakoneen alas ampumisen Ukrainan yllä 17. heinäkuuta. Venäjä tuottaa jatkuvalla syötöllä verkkoon aineistoa Ukrainan syyllisyydestä. Tähänastisissa ulkopuolisissa selvityksissä Venäjää pidetään suoraan tai välillisesti syyllisenä siviilikoneen tuhoamiseen.

Tärkeimmässä väitteessään Venäjä kiistää osuutensa sotatoimiin Ukrainassa. Putin on sanonut, että Venäjällä ei ole missään vaiheessa ollut siellä sotilaita tai kouluttajia. Viimeksi ulkoministeri Sergei Lavrov toisti vaatimuksen todisteista.

Loppuvuodelta 2014 on runsaasti silminnäkijätietoa venäläisistä sotilashenkilöistä Ukrainassa ja satelliittikuvaa kalustosta. Venäläisten osuudesta meneillään olevissa taisteluissa tieto puuttuu. Oleellisinta on kuitenkin itse väite. Kun Venäjän kanssa pyritään neuvotteluratkaisuun Ukrainasta, valheet ja puolitotuudet joudutaan hyväksymään osaksi Euroopan uutta normaalia.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat