Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arktinen yhteistyö vaatii arkista työtä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomella on jo useampia strategioita toiminnalle arktisilla alueilla. Viime viikolla tuli yksi lisää. Norjan, Ruotsin ja Suomen yhteistyömahdollisuuksia arvioiva raportti ei ole huonoimmasta päästä, mutta arktisesta yhteistyöstä ei puutu raportteja vaan käytännön toimia.

Erityisesti Suomi hyötyisi lisääntyneestä taloudellisesta yhteistyöstä. Lupaavista virityksistä huolimatta on edelleen paljon helpompaa puhua yhteistyön suuresta potentiaalista kuin toteutuneista aikaansaannoksista. Arktisilla alueilla korostuu, kuinka suuria aukkoja kaikkien kannattamassa pohjoismaisessa yhteistyössä ja kanssakäymisessä todellisuudessa on

Tromssassa Norjan pohjoisrannikolla julkistettu raportti kirjaa käytännön esteitä, joita pitäisi raivata yhteistyön tieltä. Keskenään erilaiset säätelyjärjestelmät hyydyttävät yli puoli vuosisataa vanhoja yhteisiä työmarkkinoita. Suomalainen ammattimies voi joutua odottamaan Norjassa kuukausia pätevyytensä hyväksymistä. Rakennusstandardit eroavat toisistaan ja opetuslaitosten välinen yhteistyö on riittämätöntä.

Sääntelyn karsimisen lisäksi koulutus- ja tutkintovaatimuksia pitää yhdenmukaistaa ja tarvitaan yhteisiä palveluja. Suomalaisten asemaa vahvistaisi ruotsin kielen opetuksen tehostaminen erityisesti ammattikouluissa ja ammattikorkeakouluissa.

Arktisen yhteistyön poliittinen iskulause on kestävä kasvu, ja ehdotetut yhteistyöalueet ovat sen mukaisia. Norjan vahvuuksia ovat nesteytetty maakaasu ja uusiutuva energia. Ruotsi hallitsee vihreän kaivostoiminan, ja Suomen valtti on matkailu. Kaikilla mailla on kylmän ilmaston osaamista.

Vihreydestä ja kestävyydestä käydään arktisilla alueilla jatkuvaa rajanvetoa. Ne ovat sekä rajoitus että merkittävä mahdollisuus liiketoiminnalle.

Suomelle yksi mahdollisuus on Pohjois-Ruotsin työvoimapulasta kärsivä kaivosteollisuus, mutta ylivoimaisesti parhaat näkymät tarjoaa Pohjois-Norjan yhä kasvava energiantuotanto. Raaka-aineiden hintojen laskiessa investoinnit hidastuvat mutta ovat kuitenkin Pohjoismaissa aivan omaa luokkaansa.

Se on selvästi ymmärretty Oulussa.

Tromssan konferenssissa oli Oulun alueelta yhteensä noin 40 edustajaa. Joukossa oli kaupungin johtoa, paikallispoliitikkoja, yliopistotutkijoita ja yritysten edustajia. Heillä oli mahdollisuus tulla paikalle Oulun ja Tromssan välille juuri avatulla lentoyhteydellä. Perillä he voivat käyttää oululaisten aloitteesta käynnistetyn Suomi-talon palveluja.

Oululaisten läsnäolo Tromssassa on luontevaa, koska arktisen yhteistyön rajat on viisaasti vedetty kyllin etelään niin. että mukaan mahtuvat Suomesta myös Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu sekä Ruotsista Norrbottenin lisäksi myös Västerbottenin lääni. Oulussa on yrityksiä ja koulutettua työvoimaa aloilla, joilla Norjassa on työvoimapula. Oulun yliopisto on luonteva yhteistyökumppani Tromssan yliopistolle, joka on vahva luonnontieteissä.

Näistä eduista ja ponnistuksista huolimatta toteutuneita oululaisten yritysten hankkeita on Pohjois-Norjassa niukasti. Ouluun on siirtynyt jonkin verran norjalaisyritysten toimintaa työvoiman ja alempien kustannusten perässä, mutta Business Oulun kotisivuilla korostetaan potentiaalia.

Norjan arktiset markkinat ovat kilpailtuja. Menestys vaatii aikaa ja paneutumista.

Maailmaa kannattaa katsoa Pohjois-Norjasta, jos aikoo toimia siellä. Näkymä on hämmästyttävän erilainen kuin Itämeren vinkkelistä, joka on vallalla Suomessa ja Ruotsissa. Eroilla on sekä taloudellista että poliittista merkitystä.

Arktinen Atlantti, öljyn- ja kaasunporauslautat ja kalastus ovat osa Norjan identiteettiä siinä kuin murtomaahiihtokin. Norjan tärkein kumppani arktisilla merialueilla on Venäjä. Suomellekin on tilaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat