Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaishoito perustuu nyt liikaa omaisten venymiseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos Suomessa ei olisi rakastavia ja peräänantamattomia omaisia, laitoshoidossa olisi tuhansia ihmisiä enemmän kuin nyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n vastikään julkistaman selvityksen mukaan Suomessa on noin 42 500 omaishoitosopimuksen kunnan kanssa tehnyttä omaishoitajaa. Heidän hoidettavistaan noin kolmasosa tarvitsee runsaasti tai melko paljon hoitoa ja huolenpitoa – eli ei pystyisi ilman omaistaan asumaan enää kotona.

Omaishoito tulee kunnille edulliseksi juuri sen takia, että omaiset ovat valmiita venymään. Puolet omaishoitajista ei esimerkiksi käytä hyväkseen mahdollisuutta vapaapäiviin. Osa tekee näin siksi, että he eivät halua jättää hoidettavaansa toisten hoitoon, osa siksi, että sijaishoitopaikoista on pulaa.

Yhä useammalla omaishoidettavalla on esimerkiksi muistisairaus, ja silloin vieras ympäristö voi olla ahdistava. Vapaapäivä ei virkistä hoitajaakaan, jos mielessä on koko ajan huoli hoidettavasta.

Vapaapäivät olisivat tarpeen, sillä hoitajista enemmän kuin puolet on yli 64-vuotiaita. THL on tehnyt tutkimuksen viiden vuoden välein, ja nyt ensi kertaa näkyy myös hoitajien ikääntyminen.

Rahallinen korvaus on keskimäärin vaatimaton: alin hoitopalkkio on tänä vuonna 385 euroa kuukaudessa. Palkkioiden hajonta on suurta, koska laki antaa vain raja-arvot, joiden sisällä kunnat voivat määrittää palkkioiden suuruuden ja jopa palkkioluokkien määrän.

Kyselystä tulee vaikutelma, ettei omaishoidon kehittäminen ole oikein kenenkään hanskassa. Vanhukset halutaan pois laitoshoidosta, mutta sitten pitäisi mahdollistaa vaihtoehdot eli kotona asuminen joko yksin tai omaisen tuella – ja samalla ottaa huomioon, että yhä suurempi osa kotiin jäävistä elää aiempaa pitempään ja moni on entistä huonokuntoisempi.

Ei olekaan ihme, että enemmistö THL:n kyselyyn vastanneista kunnista haluaisi lykätä omaishoidon tuesta päättämisen ja maksamisen Kelalle.

Tästä on puhuttu pitkään, mutta uudistuksen esteeksi on aina noussut raha. Niin voi käydä nytkin.

Kela koetaan helpommaksi tuenhakupaikaksi kuin oma kotikunta, joten menot todennäköisesti kasvaisivat ja alikäyttö vähenisi. Toisaalta samaan aikaan tulisi säästöjä, kun omaishoidon tuki korvaisi vielä kalliimpaa laitoshoitoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat