Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan rahaministerin näkemykset ovat rehellisyyttä arvostavalle masentavaa luettavaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Nick Paleologos/SOOC/Invision/MVphotos / Socrates Baltagiannis
Yanis Varoufakis puhui toimittajille Ateenassa maanantaina.
Yanis Varoufakis puhui toimittajille Ateenassa maanantaina. Kuva: Nick Paleologos/SOOC/Invision/MVphotos / Socrates Baltagiannis

Mikäli odotti Kreikan uuden, vasemmistopuolue Syrizan vetämän hallituksen aloittavan valtaan päästyään kompromissien etsinnän, joutui yllättymään. Kreikan kohtalo on niiden käsissä, jotka ovat vähitellen saaneet maasta tarpeekseen. Edessä on isoja ongelmia, jos uhmakas kompromissittomuus on maan ohjenuorana.

Kreikan valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin näkemykset (HS 27. 1.) ovat rehellisyyttä arvostavalle masentavaa luettavaa.

"On törkeää, että meidän odotetaan lainaavan tavalliselta suomalaiselta, slovakilta ja saksalaiselta. Lainaamme teiltä rahaa, maksukyvyttömänä maana, jotta voimme lapioida sitä Euroopan keskuspankin (EKP) mustaan aukkoon. Yksi eurooppalainen lainaa toiselle maksukyvyttömälle, jotta tämä voi maksaa keskuspankille", hän sanoi.

Eli Suomi ja Kreikka ovat samalla puolella ja vastassa on ahnas musta aukko EKP.

Tilannekuvauksella ei ole vahvaa yhteyttä todellisuuteen. EKP:llä on Kreikan veloista vain muutama prosentti. Maan 300 miljardin euron velkapotista valtaosa on muiden euromaiden antamaa tai takaamaa.

Eikä Kreikka lapioi rahaa nyt minnekään. Velkojen lyhennyksiä Kreikka alkaa maksaa vasta vuosien päästä. Velkapotti ei vielä ole kasvun jarru.

Ja jos Kreikka joskus maksaa takaisin, silloin se lapioi rahaa suuremmalla lapiolla Suomelle ja muille euromaille kuin EKP:lle.

EKP osti Kreikan lainoja jälkimarkkinoilta kriisin kovimmassa poltteessa. Nyt lainojen erääntyessä Kreikan on uusittava ne. Jos EKP ei saisi rahaansa, velkarästi tarkoittaisi, että keskuspankki rahoittaisi suoraan Kreikan valtiota. Se ei ole mahdollista.

Syriza on ehdotellut, että julkisten velkojen leikkauksen jälkeen jäljelle jäävältä velkaosalta poistettaisiin eräpäivä ja takaisinmaksu sidottaisiin talouskasvuun. Ideassa on velkojan kannalta se ongelma, että näin euroalueesta tulisi tulonsiirtounioni ja avustajamaiden veronmaksajat kuittaisivat menetyksiä. Eikä kasvuun sidottu takaisinmaksu tunnu fiksulta, kun Syriza näyttää tuhoavan sen vähän talouskasvun, jota Kreikassa ehdittiin mitata.

Varoufakisin tulkinnat ovat "strategisia". On selvää, että Kreikan pitäisi saada kypsytettyä euroalueen maissa mielipidettä Kreikkaa ymmärtävään suuntaan. Ilman Kreikalle lainanneiden suopeutta maan velkoja ei leikata. Toisin kuin Syriza puheissaan antoi ymmärtää, velkojen leikkaus ei onnistu velallisen tekemänä ilmoituksena.

Suomalaiset olisivat huomattavasti ymmärtäväisempiä, jos heillä olisi sellainen – väärä – tilannekuva, että Kreikan velkaongelmassa suomalaiset ja kreikkalaiset ovat samalla puolella. Jos rakentaa todenmukaisempaa kuvaa, niin todellisuudessa samalla puolella ovat velkojat – kuten Suomi ja EKP.

Kreikan uuden hallituksen kannattaisi siis tutustua keskuspankkia ohjeistaviin lakeihin ja pitää hyvät suhteet EKP:hen. Jos Kreikan pankit talletuspaon kiihtyessä, huonojen luottojen lisääntyessä ja pankkisektorin kurssien romahtaessa joutuvat ongelmiin, EKP on ainoa, joka voi vielä pelastaa pankkijärjestelmän. Joulukuussa EKP lapioi Kreikan pankeille lainaa 56 miljardia euroa, ja tammikuussa niille avattiin hätärahoitus.

Jos Kreikka hylkää taloutensa sopeutusohjelman – kuten Syriza on kertonut – EKP:n avaama raha-apu Kreikan pankeille ei ole enää mahdollista. Pankkien vakuudet eivät täytä keskuspankin normaalien rahoitustoimien ehtoja, mutta ne on hyväksytty sillä edellytyksellä, että maa pysyy talousohjelmassaan.

Ja jos Kreikka jatkaa talousuudistustensa peruuttamista, EKP ei voi ottaa Kreikkaa mukaan euroaluetta piristämään sommittelemaansa velanosto-ohjelmaankaan.

Silloin paha musta aukko on hätistetty kauemmas. Kreikka tosin saattaa luhistua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat