Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka voi hyvinkin selvitä veloistaan

Pääkirjoitus
 
Jaakko Kiander
Louisa Gouliamaki / AFP
Kreikan vaalien voittajapuolueen Syrizan johtaja Alexis Tsipras tuuletti vaalitulosta Ateenassa sunnuntaina 25. tammikuuta.
Kreikan vaalien voittajapuolueen Syrizan johtaja Alexis Tsipras tuuletti vaalitulosta Ateenassa sunnuntaina 25. tammikuuta. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP

Nyt kun talouden syöksykierre on oiennut, Kreikalla on kaikki mahdollisuudet hyödyntää kasvupotentiaaliaan, kirjoittaa eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander.

Kreikan vaalit voittanut Syriza-puolue on pitänyt maan velkojen järjestelyä keskeisenä vaatimuksenaan. Kreikan ulkopuolellakin monet ovat puoltaneet velkajärjestelyä lähes itsestään selvänä lähtökohtana sillä perusteella, että Kreikka ei voi selvitä veloistaan.

On kuitenkin epäselvää, miksi juuri Kreikka ei voisi hoitaa julkista velkaansa. Velka on toki suuri, noin 175 prosenttia suhteessa Kreikan kokonaistuotannon nykyiseen arvoon. On totta, että Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan pois edes suhteellisen pitkän ajan kuluessa.

Tämä on kuitenkin väärä tapa arvioida valtioiden velkakestävyyttä. Harva valtio pystyisi maksamaan velkojaan pois kokonaan.

Muun muassa Japanin, Italian, Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian julkinen velka on suuruudeltaan lähes sata prosenttia tai enemmän suhteessa kokonaistuotantoon. Lisäksi näiden kaikkien valtioiden julkinen talous on alijäämäinen. Niinpä niiden velka ei lyhene vaan kasvaa joka vuosi entisestään. Rahoitusmarkkinat eivät silti vakavasti epäile näiden maiden maksukykyä.

Euroalueen vahvan talouden Saksan velka on noin 80 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon, ja maan budjetti on suurin piirtein tasapainossa. Saksan velka ei siis kasva mutta ei juuri lyhennykään. Saksakaan ei voi todellisuudessa maksaa velkojaan nopeasti pois lähivuosikymmenien aikana.

Valtioiden velkakestävyys ei perustu takaisinmaksuaikaan vaan siihen, että velan suhde kokonaistuotannon arvoon ei kasva jatkuvasti ja että velasta aiheutuvat korot pystytään maksamaan. Tällöin sijoittajat ovat valmiita rahoittamaan vanhojen lainojen lyhennykset myöntämällä uusia lainoja. Samalla tavoin toimivat myös suuret yritykset, joilla on yleensä aina taseessaan vierasta pääomaa.

Valtiot voivat myös ottaa hyvin pitkäaikaisia lainoja. Esimerkiksi Britannia sai juuri maksettua pois viimeiset ensimmäisen maailmansodan aikaiset lainansa.

Kreikka voi toimia samalla tavoin kuin muutkin kehittyneet maat. Vuonna 2010 alkanutta velkakriisiä on hoidettu velkasaneerauksen ja tukiluottojen avulla. Käytännössä yksityisen sektorin sijoittajien Kreikalle myöntämiä velkoja on leikattu ja loppuosa velasta on vakautettu muiden euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukiluotoilla. Niiden laina-ajat ovat pitkät ja korot matalat. Lisäksi Kreikan ottamille tukilainoille on myönnetty lyhennysvapaata vuoteen 2022 asti.

Tähän mennessä tehtyjen velkajärjestelyjen ansiosta Kreikan lainanhoitokulut eivät juuri poikkea muiden euromaiden kuluista. Lisäksi Kreikan julkinen talous on saatu ankaran menokuurin avulla lähes tasapainotettua.

Tältä pohjalta Kreikalla pitäisi olla tulevaisuudessa hyvät mahdollisuudet hoitaa velkojensa korot ja palata aikanaan normaaleille lainamarkkinoille.

Kukaan ei odota, että Kreikan valtio muuttuisi velattomaksi. Sen sijaan on olennaista, että Kreikan julkinen velka alkaa supistua suhteessa kokonaistuotantoon. Tämä puolestaan edellyttää, että Kreikan talous kääntyy kasvuun. Tässä suhteessa tilanne on jo parantunut.

Kreikan talouden vapaa pudotus on ohi ja talouden kasvu on käynnistynyt – eikä sen jatkumiselle ole esteitä. Kreikka ei tarvitse enää uusia suuria säästöohjelmia. Maan talouden romahduksen seurauksena maassa on myös runsaasti vapaata työvoimaa ja kasvupotentiaalia.

Nyt Kreikka tarvitsee ennen kaikkea poliittista vakautta, markkinoiden avaamista ja toimintatapojen uudistamista, jotta maan talous voisi uudistua ulkomaisten investointien avulla. Parhaassa tapauksessa Kreikan uusi hallitus pystyy lähiviikkojen aikana sopimaan näitä tavoitteita edistävistä uudistuksista muiden euromaiden kanssa.

Kreikka haluaa pysyä euroalueen jäsenenä. On tärkeää, että maata tuetaan tavoitteen saavuttamisessa esimerkiksi pidemmillä laina-ajoilla. Yhtä tärkeää on, että kreikkalaiset sitoutuvat euroalueen yhteisiin pelisääntöihin ja ottavat vastuun oman valtionsa ottamista veloista ja muille maille tekemistään lupauksista.

Velkojen leikkaaminen ei olisi tämän tavoitteen mukaista vaan pikemminkin askel kohti monille Latinalaisen Amerikan maille tyypillistä jatkuvaa epävakautta.

Jaakko Kiander
Kirjoittaja on eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat