Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteen Nobel ei tule vain odottamalla

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Suomi on voittanut euroviisut ja jääkiekon maailmanmestaruuden. Suomalainen on saanut kirjallisuuden ja kemian Nobel-palkinnon lisäksi myös Nobelin rauhanpalkinnon.

Uusia tavoitteita pitää kuitenkin olla. Paikka jalkapallon MM-kisoissa näyttää kaukaiselta, mutta toinen tieteen Nobel olisi sopivan kunnianhimoinen päämäärä. (Ragnar Granitin saama lääketieteen palkintohan tilastoidaan Ruotsille.)

Nobel-palkintojen vähäisyys oli perusteena jo 1960-luvulla, kun nykymuotoinen Suomen Akatemia perustettiin. Aalto-yliopiston synnyttämisen aikaan opetusministeri Sari Sarkomaa (kok) sanoi yliopistouudistuksen auttavan myös Nobel-palkinnon tavoittelussa.

Suomalaisia ei ole kuitenkaan näkynyt Tukholmassa juhlittavina.

Hyviä oppeja voisi saada vuoden 1945 kemian nobelistilta, suomalaisen biokemian suurmieheltä A. I. Virtaselta.

Tuoreessa elämäkerrassa Mies, liekki ja unelma dosentti Touko Perko kuvaa Virtasen tietä kohti palkintoa.

Lähtökohtana on tietenkin vankka tieteellinen pohja, jonka avulla tutkija pystyy oivaltamaan jotain aivan uutta. Pelkkä ahkerointi tutkijankammiossa ei kuitenkaan riitä.

Virtanen ei puurtanut yksin vaan keräsi ympärilleen tutkijoiden verkoston ja loi kokonaan oman koulukuntansa.

Tieteen ja yritystoiminnan yhteistyössä Virtanen oli aikaansa edellä. Hän johti osuusmeijerien omistaman Valion laboratoriota vuosikymmeniä ja toimi samalla professorina, aluksi Teknillisessä korkeakoulussa ja sitten Helsingin yliopistossa. Yhdistelmäroolinsa ansiosta Virtanen pystyi matkustamaan ulkomailla, keräämään vaikutteita ja luomaan yhteyksiä.

Tutkimusta siivitti myös laajempi kutsumus. Hänen keksintönsä, erityisesti AIV-rehu, auttoivat Suomea kehittymään ja selättämään aliravitsemuksen.

Virtanen osasi markkinoida itseään. Hän oli tutkijana kirjeenvaihdossa satojen ihmisten kanssa, kahteenkymmeneen maahan ja viidellä kielellä – osin kielenkääntäjien avulla. Hän huolehti, että tutkimustulokset löysivät tiensä alan vaikuttajien pöydille.

Ensimmäisen kerran Virtanen oli Nobel-ehdokkaana jo vuonna 1933. Sen jälkeen ehdokkuus toistui lähes vuosittain. Hän alkoi päästä karsinnoissa yhä pitemmälle. Lopulta kahdestoista ehdokkuus vuonna 1945 toi tuloksen, ja Suomen tiede sai Nobelinsa.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi
Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat