Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisillä on väärä syyllinen ruplan romahdukseen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun reaalitalous ajaa päin seinää, keskuspankit ovat kovilla. Niitä syytetään sekä tekemisistä että tekemättä jättämisistä. Aina väärin.

Euroopan keskuspankki ei ole ainoa, joka saa kritiikkiä. Venäjällä kansa ja poliitikot ovat löytäneet syyllisen maan syveneviin talousongelmiin: keskuspankin. Mikäpä muukaan voisi ruplan romahdusta, kovaa inflaatiota, luottoluokitusten romahdusta ja pulaa laktoosittomasta maidosta selittää kuin se, että keskuspankki on tehnyt väärin ja toiminut kuin vieraan vallan agentti.

Presidentti Vladimir Putinissa ja hänen hallintonsa tekemisissä ei tietenkään voi olla vikaa, koska siellä vikaa ei voi olla.

Venäjällä kuullussa syyttelyssä hyödynnetään yleistä logiikan virhettä: kun kaksi asiaa tapahtuu yhtä aikaa, oletetaan toisen olevan syy ja toisen seuraus.

Venäjän keskuspankki purki viime vuoden lopulla ruplan sidoksen dollariin ja euroon – sovitun vaihteluvälin, jonka sisällä ruplaa pidettiin tukiostoilla ja -myynneillä. Rupla romahti, tuontiruoka kallistui ja ulkomaanlomat jäivät pitämättä. Eli kurssin romahdus vei maan kohti perikatoa ja syyllinen oli keskuspankki?

Tähän on vastannut "kyllä" moni venäläinen, ja pankin pääjohtajalle Elvira Nabiullinalle on hankittu potkuja.

Nabiullina on ollut Venäjällä harvinainen hahmo. Hänellä on sekä valtaa että talouden tajua. Putinilla on vain ensimmäistä. Hän syytti "spekuloijia".

Syylliset Venäjän talousahdinkoon ovat ihan muualla kuin keskuspankissa.

Maan talous on jäänyt keskusjohtoiseksi alhaisen jalostusasteen ja huonon tuottavuuden taloudeksi. Budjetti on rakennettu sen varaan, että raaka-aine – energia – pysyy kalliina. Nyt öljy on halpaa.

Venäjän kansantalouden kurssi on niin vakaasti Putinin vastuulla ja kohti karia, että sitä ei valuuttakurssin säätelyllä käännellä. Valuuttakorisidoksesta luopuminen oli edessä joka tapauksessa. Mikään maailman raha ei riitä valuutan pönkittämiseen, jos reaalitalous pettää.

Jos jotain nyt tarvitaan, niin vahvaa keskuspankkia. Venäjällä on laskeskeltu, että pankkisektoria uhkaa tuho. Lainoja otettiin viime vuosina yhä enemmän dollareissa. Ruplan romahdettua velallisten kyky hoitaa lainojaan katosi.

Ongelmaluotot kaatavat vielä monia pankkeja Venäjällä. Keskuspankki joutuu valitsemaan, mitkä pelastetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat