Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljän suuren puolueen puheenjohtajien tyylierot alkavat näkyä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Moni politiikkaa seuraava saattaa nähdä elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mahdollisessa lähdössä Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi kannanoton kokoomuksen kannatuskäyriin ja muuhun kehitykseen. Nyt vaikuttaa siltä, että kevään eduskuntavaalien jälkeen ei ole mitenkään varmaa, pysyykö kokoomus hallituksessa, ja vaikka pysyisi, jatkaisiko Vapaavuori ministerinä.

Todennäköisemmin lähtöhalujen syynä on kuitenkin Vapaavuoren pettymys siihen, ettei hänestä viime kesänä tullut kokoomuksen puheenjohtajaa ja siten myös pääministeriä. Kotimaan politiikassa Vapaavuori on jo nähnyt suunnilleen kaiken, eikä investointipankin varapääjohtajan tapaisia tehtäviä tule suomalaisille kovin usein eteen.

Voisi olettaa, että kokoomuksessa eletään yleisemminkin paniikkitunnelmissa. Ylen torstaina julkaisema puoluekannatuskysely kertoi, että pääministeripuolue on jäänyt kolmanneksi, keskustan ja Sdp:n taakse. Ero Sdp:hen tosin mahtuu virhemarginaaliin.

Kokoomuksen kannatusluvut ovat tämän vuosituhannen kehnoimmat.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) kannalta oli hyvä, että kysely julkistettiin vasta torstaina. Edeltävänä päivänä, keskiviikkona, neljän suuren puolueen puheenjohtajat ottivat ensi kertaa yhteen vaaliväittelyssä Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Tuoreet kannatuslukemat olisivat saattaneet sähköistää tunnelmaa, mutta ne olisivat myös saattaneet häiritä Stubbin keskittymistä suoritukseen.

Vaikka keskiviikon väittely oli ensimmäinen, siitä voi hakea joitain viitteitä siitä, mitä tuleman pitää. Samoja asioita puheenjohtajat toistelevat myöhemmissäkin tenteissä.

Aloitetaan nykyisestä pääministeristä. Stubb ei tunnu vieläkään löytäneen tyyliä, joka olisi samalla sekä riittävän arvokas että hänelle luonteva.

Keskiviikon vaalipaneeliin Stubb oli valinnut ärhäkän linjan. Niinpä hän jäi monessa asiassa yksin kolmea muuta vastaan. Konsensuksen, yhteisymmärryksen, merkityksestäkin hän oli eri mieltä kuin muut kolme puoluejohtajaa.

Vaikuttaa, että Stubb pelaa upporikasta ja rutiköyhää. Kokoomukselle ei ole jäämässä juuri muita hallitusvaihtoehtoja kuin yhteistyö keskustan ja Rkp:n kanssa.

Tentin alkuun pääministeri korostikin monessa kohtaa olevansa samaa mieltä kuin keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Lähentely ei saanut vastakaikua Sipilältä.

Erityisen ärhäkästi pääministeri kävi valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) kimppuun. Rinne on parantanut esiintymistään puheenjohtajauransa alkutaipaleelta, mutta kyllä parannettavaa on riittänytkin.

Gallupsuosikki Sipilä varoi visusti kaikkia konkreettisia linjanvetoja. Keskusta tuntuu valinneen taktiikkansa: kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli tuttuun tapaansa välillä nokkela ja hauska. Alkuun hän otti kuin vanhasta muistista kaltoin kohdellun uhrin asenteen. Tyyli ei kuitenkaan enää oikein istu 37 kansanedustajan puolueen puheenjohtajalle.

Niinpä Soinin tyylissä oli havaittavissa muutos seesteiseksi vanhemmaksi valtiomieheksi. Siihen Soinilla on varaa: hänellä on politiikasta enemmän kokemusta kuin kolmella muulla puoluejohtajalla yhteensä.

Tulevissakin vaalitenteissä saatetaan nähdä ärhäkkä Stubb, joka korostaa kansainvälisen politiikan ja EU-politiikan merkittävää osaa pääministerin toimenkuvassa. Hänen lisäkseen nähtäneen äärimmäisen varovainen Sipilä, oikeudenmukaisuuteen vetoava Rinne sekä välillä marttyyriksi heittäytyvä ja välillä setämäinen Soini.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat