Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi tarvitsee uusia keinoja terrorismin torjuntaan

Pääkirjoitus
 
Päivi Nerg ja Ilkka Salmi
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomi ei ole varautunut riittävästi ulkoisten turvallisuusuhkien – etenkään verkkouhkien – torjumiseen, kirjoittavat Päivi Nerg ja Ilkka Salmi.
Suomi ei ole varautunut riittävästi ulkoisten turvallisuusuhkien – etenkään verkkouhkien – torjumiseen, kirjoittavat Päivi Nerg ja Ilkka Salmi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lainsäädännön pitää yhdistää kansallisen turvallisuuden tarpeet ja yksityisyyden suojaan liittyvät näkökohdat, kirjoittavat Päivi Nerg ja Ilkka Salmi.

Suomen tiedustelulainsäädäntöä pohtineen työryhmän aiemmin tammikuussa julkistettu raportti on herättänyt vilkkaan keskustelun. Se on hyvä, sillä terrorismin torjunnan ja vastatiedustelun toimintaympäristö on muuttunut viime vuosina selvästi kaikkialla Euroopassa.

Niin valtion ja yritysten turvallisuutta vaarantava vakoilu kuin terrorististen hankkeiden suunnittelukin ovat siirtyneet yhä enemmän verkkomaailmaan. Valtakunnan turvallisuudesta vastaavat viranomaiset tarvitsevat uusia keinoja ja toimivaltuuksia kansallista turvallisuutta vaarantavien hankkeiden ennalta estämiseen.

Suomi ei ole varautunut riittävästi ulkoisten turvallisuusuhkien – etenkään verkkouhkien – torjumiseen. Toisin kuin monessa muussa EU-maassa, Suomessa ei ole lainkaan sellaista kansallisen turvallisuuden kannalta tarpeellista lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi tiedonhankinnan terrorismista ja vakoilusta niin ulkomailta kuin verkostakin.

On ajan oloon kestämätöntä, että viranomaiset ovat riippuvaisia ulkomaista Suomen elintärkeisiin etuihin kohdistuviin uhkiin liittyvän tiedon saannissa.

Viimeaikaiset tapahtumat – kuten Suomen ulkoasiainministeriöön kohdistunut verkkovakoilu, Syyrian sisällissota, terroristijärjestö Isisin nousu, Somalian epävakaa tilanne sekä Ukrainan kriisi – muistuttavat siitä, että myös Euroopan demokratioihin kohdistuu uhkia, sekä suoraan että välillisesti.

Eniten keskustelua on herättänyt tietoliikennetiedustelu. Sen avulla hankittava tieto edistäisi merkittävästi Suomen viranomaisten kykyä torjua esimerkiksi terrorismia.

Ruotsi on signaalitiedustelun avulla kyennyt estämään maata uhanneita terroritekoja. Myös Ranskan ja Britannian tiedustelujohtajat ovat kertoneet julkisuudessa, että tiedustelutieto on ollut tärkeää terrorihankkeiden estämisessä.

Suomeen tarvitaan maamme oloihin sopiva lainsäädäntö, joka yhdistää kansallisen turvallisuuden tarpeet ja yksityisyyden suojaan liittyvät näkökohdat. On päivänselvää, että yksityisen ja luottamuksellisen viestin salaisuutta rajoitettaisiin mahdollisimman vähän ja vain sen verran kuin kansallisen turvallisuuden vuoksi on välttämätöntä.

Suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi voisivat antaa toimeksiantoja tietoliikennetiedustelua teknisesti hoitavalle taholle. Toimeksiannot liittyisivät viranomaisten laissa säädettyihin tehtäviin torjua erittäin vakavia Suomeen kohdistuvia uhkia.

Työryhmä ehdottaa, että jokainen tietoliikennetiedustelun toimeksianto vaatisi ennakolta erikseen luvan tuomioistuimelta tai muulta riippumattomalta elimeltä. Luvan antaja varmistaisi, että kaikki toimeksiannot ovat kansallisen turvallisuuden kannalta perusteltuja.

Lisäksi tietoliikennetiedusteluun liittyisi tarkka jälkikäteinen laillisuusvalvonta. Uhkakuvat verkkoliikenteen summittaisesta massavalvonnasta tai tavallisten kansalaisten sähköpostien urkkimisesta ovat kaukaa haettuja.

Kaikesta luvanvaraisuudesta ja valvonnasta huolimatta tietoliikennetiedustelu edellyttää perustuslain ajantasaistamista. Luottamukselliseen viestin suojaan voi jo tätä nykyä puuttua rikosten selvittämiseksi. Kansallisen turvallisuuden takaamista ei kuitenkaan mainita perustuslaissa, vaikka Euroopan ihmisoikeussopimuksessa kansallista turvallisuutta pidetään itsestään selvästi hyväksyttävänä perusteena.

Julkisuudessa on esitetty pelkoja siitä, että tietoliikennetiedustelu vaarantaisi Suomen talouskasvun. Ruotsissa tietoliikennetiedustelua koskeva lainsäädäntö ei ole vaikuttanut kielteisesti yritysten toimintaedellytyksiin. Elinkeinoelämä pitää ottaa mukaan uuden lainsäädännön valmistelutyöhön, jotta sen näkemykset saavat riittävästi huomiota.

Viranomaisilla on uutta lainsäädäntöä laadittaessa kristallinkirkas tavoite: Suomea ja suomalaisia on kyettävä suojaamaan kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvilta uhilta.

Kansalaisten perusoikeudet ja kansallinen turvallisuus eivät ole toisilleen vastakkaisia arvoja. Ne luovat yhdessä vahvan perustan vakaalle tulevaisuudelle.

Päivi Nerg ja Ilkka Salmi
Nerg on sisäministeriön kansliapäällikkö
ja Salmi EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat