Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustakirjaston hyöty syntyy kirjastojen uudistumisesta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin keskusta saa vajaan neljän vuoden kuluttua uuden arvorakennuksen, kun uusi keskustakirjasto nousee Töölönlahden alueelle. Asia ratkesi käytännössä keskiviikkona, kun Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi hankkeen selvin numeroin.

Noin sadan miljoonan euron investointi pääosin ei-kaupalliseen toimintaan ei ole helppo ratkaisu tällaisina aikoina. Laaja yksimielisyys kuitenkin osoittaa, että hanke koetaan tärkeäksi yli puoluerajojen.

Helsinkiläisvaltuutettujen päätöstä helpotti myös valtion mukaantulo kokonaisuuteen 30 miljoonalla eurolla. Se on ainutkertaisen suuri avustus kirjastohankkeeseen.

Yksi peruste valtion panostukselle on kirjaston asema itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan yhtenä kärkihankkeena. Suomen pääkaupunkiin on luvassa näyttävä ja arkkitehtuuriltaan kunnianhimoinen puurakentamisen lippulaiva keskellä suuria ihmisvirtoja ja uutta kansallismaisemaa.

Mitä sitten helsinkiläiset ja suomalaiset veronmaksajat saavat vastineeksi rahoilleen?

Usein investointeja perustellaan niiden rakentamisen tai käytön aikaisilla työllisyysvaikutuksilla. Sellaiset puheet johtavat ajatukset sivupoluille. Jos rahaa ja tonttia ei käytetä yhteen kohteeseen, tilalle tulisi jotain muuta. Myös heijastusvaikutukset yrittäjyyteen tai matkailuun ovat ison kuvan yksityiskohtia.

Tärkein mittapuu keskustakirjaston onnistumiselle on sen vaikutus yleiseen sivistys- ja osaamistasoon pääkaupunkiseudulla ja koko maassa.

Turun ja Seinäjoen tuoreet pääkirjastot ja Espoon kauppakeskuskirjastot osoittavat esimerkillään, että nykyaikainen kirjasto hyvällä sijainnilla voi nostaa merkittävästi kirjastojen käyttöä.

Keskustakirjastosta on myös tarkoitus tehdä kirjastojen uudistumisen ja henkilökunnan kehittämisen keskus laajalle alueelle. Menestyessään työ auttaa myös pieniä sivukirjastoja.

Tehtävässä on sisäänrakennettuna hedelmällinen ristiriita. Suuren sivistysrakennuksen pystyttämisen yhdelle Suomen parhaista paikoista pitäisi johtaa siihen, että kirjastojen toiminta rajoittuu jatkossa yhä vähemmän vain niiden seinien sisälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat