Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpaurheilu on hienoa, jos osaa

Pääkirjoitus
 
Esa Lilja Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Urheilu-urani hunajaisin hetki koitti 25 vuotta sitten, kun voitin koulujenvälisissä yleisurheilukisoissa kuudesluokkalaisten poikien 100 metrin juoksun.

Verkkareissa, lenkkareissa, ilman treeniä ja pystylähdöllä se oli tykkijuoksu. Käsiajalla aika oli 15 sekunnin pintaan – tärkeintähän ei ole olla paras, vaan riittää, kun on paras paikalla olevista.

Voitto tuntui mahtavalta, ja palkinto on edelleen tallella lapsuudenkotini hyllyllä.

Urheilumuistojen verestäminen on kuin inttijuttujen kertomista. Kaikilla on hurjia juttuja, eikä kuulijoita kiinnosta.

Koulujenvälisistä kisoista nousi kuitenkin poru kuluneella viikolla, kun Helsingin opetusvirasto päätti lakkauttaa kilpailut säästösyistä. Urheiluvaikuttajat pitivät päätöstä huonona (HS.fi 27. 1.).

Kilpaurheilu on kivaa, jos osaa urheilla. Muuten useimmiten ei. Makeasta sadan metrin mestaruudestani huolimatta – muistinko muuten sanoa, että viereiseltä radalta startattiin ammattimaisesti telineistä ja silti hävittiin – lapsuuden liikunnasta jäi kaksijakoinen maku.

Koululiikunta oli huonoimmillaan sitä, että hypättiin aakkosjärjestyksessä pituutta ilman ohjeita. Tai naureskeltiin iäkkään opettajan sikarikotelolle, joka kolisi lattialle, kun mies näytti suorissa housuissaan mallia käsilläseisonnassa. Moni muistelee kauhulla sitä, kun huonoimmat huudettiin joukkueisiin viimeisinä.

En minäkään ollut lapsena oikea urheilunuori. Pesäpallosta en pitänyt, jalkapalloseuraa tai uimahallia ei ollut. Kun lentopallo tarjosi mukavimman valmentajan ja parhaat kaverit, sitä sitten pelattiin. Urheilun syvin olemus, euforia, löytyi kuitenkin vasta myöhemmin opiskelijasählyssä ja maantiepyörän päällä.

Yhtä kirkkaasti kuin 100 metrin voiton muistan koulujenvälisissä hiihtokisoissa kärsimäni nöyryytyksen. Opettaja halusi minut edustajaksi, vaikka en harrastanut hiihtoa. Olin huonokuntoinen ja jäin viimeiseksi. Oli kyykyttävä tunne hakea palkintolusikkansa viimeisenä (se satasella taakseni jäänyt telineistä lähtijä voitti).

Vaihtaisin sekä satasen huuman että hiihdon pettymyksen siihen, että joku taitava opettaja olisi ehtinyt opettaa kunnolla molempia lajeja. Ja niiden lisäksi uintia, jalkapalloa ja luistelua. Siitähän koululiikunnassa pitää olla kyse. Opetuksesta, tukemisesta ja kannustamisesta.

Kilpailu on tärkeää niille, jotka osaavat. Muille se voi olla pelkkää piinaa.

Esa Lilja esa.lilja@hs.fi, Twitter: esalilja
Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat