Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työssä kiinni sosiaaliturvallakin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuoden 2014 alusta käyttöön otettu työttömyysturvan suojaosa on kannustanut tuhansia työttömiä ottamaan vastaan osa-aikaista työtä (HS 26. 1. 2015).

Kelan ja työttömyyskassojen tilastot osoittavat, että työttömyysturvan 300 euron vapaa tulo on alkanut toimia siihen suuntaan kuin toivottiinkin. Työttömät ovat halukkaita tekemään töitä ja parantamaan omaa tilannettaan, kun vain byrokratia antaa siihen mahdollisuuden.

Kelan tilastojen mukaan yli 22 000 Kelan työttömyysetuuden saajaa ilmoitti vuoden lopussa tekevänsä jonkin verran töitä, mikä on liki 60 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Osa-aikaista työtä tehneiden määrä on kasvanut nopeammin kuin työttömien määrä.

Tämän vuoden syyskuun alusta voimaan tulee myös asumistuen suojaosa, joka on samat 300 euroa. Asumistuki ei siis sen jälkeen enää leikkaudu tulojen noustessa, vaan työtön voi ansaita 300 euroa ilman, että tulot vähentävät tukea.

Moni nykyinen ja entinen hallituspuolue on tainnut toistella eri sanavalinnoin, että ihmisiä ei pidä estää tekemästä töitä ja että työ on parasta sosiaaliturvaa. Työtulojen ja sosiaalietuuksien yhteensovitus mainittiin myös alkuperäisessä hallitusohjelmassa, mutta keinot jätettiin auki. Hallitus ansaitsee tunnustuksen siitä, että se sai tiukasta taloustilanteesta huolimatta aikaan tätä toteuttavat päätökset, vaikka asumistuen suojaosa tuleekin voimaan jälkijunassa.

Kumpaakin uutta suojaosaa tarvitaan rinnakkain etenkin pääkaupunkiseudulla, missä asuminen on kallista. Vaikka työttömyysturvan suojaosa kannustaisi tekemään osa-aikaista työtä tai satunnaisia työkeikkoja, uhkana voi olla asumistuen väheneminen uusien tulojen seurauksena ja siten taloudellisen tilanteen pysyminen ennallaan.

Jotkut saattavat nähdä sosiaaliturvan ja työtulojen yhdistämisen olevan vaarallinen liukuma kohti perustuloa ja kannustavan jättäytymään vain osa-aikaisen työnteon ja leppoistelun varaan. Tähän suhdannetilanteeseen, kun kokoaikaisia töitä on entistä vaikeampaa löytää, uudistus ainakin sopii.

Toimeentulotuessa ei ole vastaavansuuruista suojaosaa, koska uudistukset on haluttu kohdistaa pääosin ensisijaisiin etuuksiin eikä niiden jälkeen tulevaan viimeiseen oljenkorteen. On tarkoitus, että ihminen pääsisi irti toimeentulotuesta eikä rakentaisi elämäänsä pysyvästi sen varaan.

Toimeentulotuen saaja voi nykyisin ansaita 20 prosenttia palkasta tai enintään 150 euroa kuukaudessa niin, etteivät ansiotulot vaikuta toimeentulotuen suuruuteen. Tämä käytäntö oli voimassa yli kymmenen vuoden ajan kokeiluna, mutta tämän vuoden alussa siitä tuli pysyvä. Merkitys on enemmänkin periaatteellinen kuin suuria joukkoja hyödyttävä.

Tämä hallitus toteuttaa myös pitkään jahkaillun toimeentulotuen perusosan siirtämisen kunnilta Kelan vastuulle. Sen hinta on vielä arvoitus, sillä menot voivat Kelan huomassa kasvaa. Ihmisten yhdenvertaisuus paranee, mutta pelkona on tuen muuttuminen yhä automaattisemmaksi.

Viime hallitusneuvotteluissa uutta oli, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL teki neuvottelijoille ensimmäistä kertaa arvion perusturvan eli Kela-etuuksien ja toimeentulotuen riittävyydestä. Sen pohjalta jo hallitusohjelmassa sovittiin muun muassa työttömyysturvan parantamisesta 100 eurolla kuukaudessa. Seuraava THL:n arvio ilmestyy maaliskuussa. Vastaavanlaiset tasokorotukset ovat nyt vaikeampia, samoin muut julkisia menoja lisäävät uudistukset. Työn ja etuuksien yhteensovitus on kuitenkin hyvä uusi suunta, jolle kannattaa etsiä jatkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat