Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta tähtää hallitukseen kahden vaalikauden ajaksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vallitsevan käsityksen mukaan ja nykyisten puoluekannatuskyselyidenkin perusteella keskusta näyttäisi nousevan oppositiosta suoraan pääministeripuolueeksi. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että keskusta tähtää hallitukseen ei vain alkavaksi vaan myös sitä seuraavaksi vaalikaudeksi.

Puheenjohtaja Juha Sipilä on viime aikoina painottanut kahta asiaa. Ensimmäinen niistä on se, että tarvitaan kymmenen vuotta Suomen saamiseksi takaisin raiteilleen. Toinen on se, että liian yksityiskohtaisesta hallitusohjelmasta pitäisi tehdä vain muutaman keskeisen asian sisältävä strategiaohjelma ja tarkemmat painotukset sovittaisiin myöhemmin.

Kolmanneksi hän on todennut, että hallituksen kokoa sietää pienentää: 12 ministeriä riittäisi hyvin.

Keskusta julkisti omat viisi strategista tavoitettaan viime viikolla. Ne ovat todella yleisiä, tarkkuudeltaan lyhyiden julistusten tai otsikoiden luokkaa.

Yleisluontoiset tavoitteet on tehty siis kymmenen vuoden aikavälille, vuoteen 2025. Ensi vaalikaudeksi keskusta on hivenen konkretisoinut kutakin tavoitetta.

Sipilä saattaa hyvinkin olla oikeassa siinä, että Suomen saattaminen kuntoon vaatii kymmenisen vuotta. Ikäviä päätöksiä on lykätty liian monta vaalikautta.

Keskusta antaa kuitenkin peitellysti ymmärtää, että Suomen suunnan kääntämiseksi tarvitaan keskusta hallitukseen vähintään kahden vaalikauden ajaksi.

Siinä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, että puolue haluaa olla mahdollisimman usein ja pitkään hallituksessa.

Kolmen perinteisen suuren puolueen kesken on aidon parlamentarismin aikoina vakiintunut karkeasti ottaen kierto, jossa kukin suuri puolue on kaksi kautta hallituksessa ja yhden kauden oppositiossa.

Aivan säännöllistä rotaatio ei ole ollut: kokoomus oli hallituksessa peräti neljä vaalikautta peräkkäin, vuosina 1987–2003. Myös Sdp oli hallituksessa kolme kautta peräkkäin, vuosina 1995–2007.

Keskusta sai puolestaan kärvistellä oppositiossa Paavo Lipposen (sd) koko pääministeriajan, kahdeksan vuotta.

Kun tämä vaalikausi päättyy, kokoomus tulee olleeksi taas kaksi kautta peräjälkeen hallituksessa. Sdp on ollut hallituksessa neljä viime vuotta. Näyttää vahvasti siltä, että keskusta nousee hallitukseen. Kansa kaipaa vaihtelua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat