Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskovasta puuttuu Seiska

Pääkirjoitus
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Vilkaistaanpa, mitä Seiska.fi-sivustolta selviää. "Johanna Tukiainen hyökkäsi transsukupuolista Elenaa vastaan – näin Elena iski takaisin! Pekka Perä eroaa! Poppari sai poikalapsen!"

Mihin tällaista tarvitaan, ja kuka tätä lukee? Aika moni: paperi-Seiskan levikki oli vuonna 2013 yli 158 000. Aikakauslehden lukijamäärä on huomattavasti suurempi.

Samaan aikaan Venäjällä velloi huomattava julkkisskandaali. Ensin RBK-uutissivusto kertoi, että Moskovan yliopistolla on meneillään 110 miljardin ruplan eli noin 1,4 miljardin euron arvoinen kehitysprojekti, jossa on osakkaana Kansallinen älyllinen kehitys -niminen säätiö.

Säätiön toiminta oli uutisen mukaan alkanut jo jonkin aikaa sitten: se sai vuonna 2013 40 miljoonan ruplan tutkimustilauksen valtiolliselta ydinvoimajätiltä Rosatomilta. Säätiön johtajaksi mainittiin Jekaterina Vladimirovna Tihonova. Geneveen muuttanut venäläisjournalisti Oleg Kašin julkaisi seuraavana päivänä havainnon: Tihonovahan näyttää olevan Vladimir Putinin nuorempi tytär Jekaterina.

Putinin tyttäristä ei ole kuultu heidän aikuisiällään juuri mitään. Vanhemman tyttären Marian sanotaan asuneen Hollannissa, kunnes ilmapiiri malesialaiskoneen alas ampumisen jälkeen viime kesänä muuttui ikäväksi. Marraskuussa Putin mainitsi uutistoimisto Itar-Tassille, että tyttäret asuvat Moskovassa.

Entä sitten? Totuuden nimessä on sanottava, ettei minulla ole aavistustakaan, mitä Nuutti ja Matias Niinistölle kuuluu. Mutta jos ilmenisi yksikin syy ottaa asiasta selvää, niin Seiska kertoisi sen. Kun pääministeri Matti Vanhanen yritti pitää naisasiansa omana tietonaan, Seiska teki jalkatyön: varjosti pääministeriä ja pisti uutisen etusivulle.

Venäläiset tiedotusvälineet uutisoivat perjantaina Kašinin paljastuksen. Jopa valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi, että presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peškov "ei vahvista tiedotusvälineiden tietoja Putinin tyttären työstä Moskovan valtionyliopistossa".

Kyllä Venäjällä skandaaleja riittää, mutta paljastuksia poliittisen eliitin elämästä tehdään vähän. Kun Moskovski Korrespondent julkaisi vuonna 2008 väitteen Putinin ja voimistelija Alina Kabajevan suhteesta, lehdellä oli viikko elinaikaa.

Seiska edustaa Hymy-lehdestä alkanutta suomalaista skandaaliperinnettä parhaimmillaan. Ilman niitä herrojen suhmurointi olisi paljon helpompaa.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat