Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi nousee tukemalla vientiä ja yrittämistä

Pääkirjoitus
 
Riku Aalto ja Jorma Turunen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituksen turvaaminen ja turhan sääntelyn purkaminen ovat avaintekijöitä, kun jarrutetaan velkaantumista ja vauhditetaan talouskasvua.

Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet maltillisesta palkkaratkaisusta ja eläkeuudistuksesta. Poliittisen päätöksentekojärjestelmän puolella on ollut hiljaisempaa.

Julkinen talous on saatava tasapainoon. Asia ei korjaannu itsestään, kun nähtävissä olevassa tulevaisuudessa talouden kasvu jää parhaassakin tapauksessa hyvin maltilliseksi. Edessä on pitkä sopeutumisen tie.

Hallituksen tavoitteena oli tehdä puolet tasapainottamisesta säästöinä ja puolet veronkorotuksina. Tähän ei ole päästy. Säästöinä markkinoidut toimenpiteet ovat lisänneet kuntien tehtäviä ja paineita verojen korottamiseen. Todellisten säästöjen määrä on jäänyt vähäiseksi.

Näkymää heikentää edelleen se, että sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus on vaarassa vesittyä. On hyvin epävarmaa, miten sote-uudistukseen ladatut tehostamis- ja säästötavoitteet toteutuvat.

Päätösten pitkittyessä ja ajan kuluessa kriisitietoisuus on kasvanut. Suomalaiset ymmärtävät nyt vaikeitakin päätöksiä.

Tiedämme, että velkaantumista pitää jarruttaa. Samaan aikaan meidän pitää painaa kaasua talouskasvun ja uudistumisen vauhdittamiseksi. Näin syntyy myös työtä.

Digitaalisuus ja teollinen internet tarjoavat Suomelle uudenlaisia kasvun mahdollisuuksia, joihin osaamisemme myös hyvin sopii.

Vientitulot ovat Suomelle tärkeitä. Suurimmat yrityksemme ovat jo kansainvälistyneet, mutta niitä on vielä liian vähän. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä pitää saada mukaan tavoittelemaan kasvua ja vientieuroja, ja ne tarvitsevat alkutaipaleella tukea. Yritysten toimintaehtojen täytyy olla tältäkin osin kilpailijamaidemme tasolla.

Varma ja kohtuullisen hintainen energia on teknologiateollisuuden elinehto. Pitkällä aikavälillä Suomen kehittyminen edellyttää sähkön käytön lisäämistä.

Kansainvälinen kilpailu on kovaa, ja markkinoilla menestyvät vain parhaat.

Tekes on ollut yrityksille hyvä kumppani uusien innovaatioiden kehittämisessä, kun sen rahoitus on täydentänyt yritysten panostuksia. Tekesin rahoituksen heikennykset ovat käsittämättömiä.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä osaamisen kehittämiseen kannattaa panostaa. Huippuosaaminen tukee menestystämme myös tulevina vuosina. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoituksen on oltava kunnossa.

Yrittämistä vaikeuttavien normien ja sääntelyn kasvamista pitäisi jarruttaa sekä eduskunnassa että europarlamentissa. Lainsäädäntöhankkeissa pitäisi aina punnita huolellisesti lakimuutosten hyödyt ja kustannukset.

Jokaista uutta säännöstä kohti pitäisi poistaa yksi tai kaksi vanhentunutta. Sääntelyn väheneminen olisi nykyaikaa, ja se helpottaisi sekä yritysten että yksittäisten kansalaisten elämää.

Yksityisen sektorin työpaikkoja pitää lisätä. Talouden tasapainottaminen edellyttää noin 200 000 yksityisen sektorin työpaikan luomista. Yksityisellä sektorilla pitäisi olla selvästi enemmän työpaikkoja kuin julkisella sektorilla. Verotuksen on kannustettava ihmisiä työllistymään sekä yrityksiä investoimaan, innovoimaan ja kasvamaan.

Monet asiat ovat omissa käsissämme, mutta joitain asioita kannattaa edistää kansainvälisesti.

Ilmastonmuutoksen ehkäisemisestä on sovittava maailmanlaajuisissa neuvotteluissa, joiden lopputulokseen kaikki sitoutuvat. Jos vain joillain alueilla tiukennetaan sääntöjä, tuotantoa voi siirtyä löyhemmän sääntelyn maihin.

Euroopan unionin – saati Suomen – muita tiukemmat ilmastotavoitteet eivät siis toimi kokonaisuuden kannalta oikein. Tuotannon säilyttäminen Suomessa, missä on paljon osaamista ympäristöteknologian alueella, on maailmanlaajuinen ympäristöteko.

Teknologia on avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Yhteisesti sovitut globaalit ja sitovat ilmastotavoitteet avaavat hyviä liiketoimintamahdollisuuksia Suomessa toimiville yrityksille.

Riku Aalto ja Jorma Turunen
Aalto on Metallityöväen liiton puheenjohtaja ja Turunen Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat