Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omavaraisuutta vai huoltovarmuutta?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuosi sitten, tarkkaan ottaen 20. tammikuuta, Suomessa oli kirkas pakkaspäivä. Miinusasteita oli rannikolla kymmenkunta, sisämaassa parikymmentä ja Lapissa yli kolmekymmentä. Oli maanantai, arkipäivä. Yksi lomakausi oli selvästi takana ja seuraava vielä kaukana edessä. Sää oli kylmän talvinen, mutta pyörät pyörivät normaaliin tapaan koko maassa.

Aamulla useimpien työpäivän alettua sähkön kulutus oli Suomessa huipussaan. Yhdeksän ja kymmenen välillä kului sähköä 14 330 megawattituntia. Kotimaista tuotantoa oli samaan aikaan 11 482 megawattituntia. Erotus katettiin sähkön tuonnilla.

Arkisessa sähkökeskustelussa vallitsee käsitys, että sähkön tuonti johtuu oman tuotantokapasiteetin loppumisesta. Todellisuudessa tuonakin tammikuisena aamuna moni voimalaitos oli poissa käytöstä, koska käyttö ei kannattanut edes kulutushuipun hinnoilla. Suomi pystyi ostamaan sähköä naapurimaista edullisemmin.

Vaalien alla energiakeskustelussa kuullaan usein sana omavaraisuus. Se herättää paljon myönteisiä mielleyhtymiä. Kotimainen on lähellä tuotettua, rahat ja työpaikat jäävät Suomeen, riippuvuus muista maista vähenee, ja tuotanto on ehkä ympäristöystävällistäkin.

Näkökulma muuttuu toiseksi, jos omavaraisuuden rinnalle tuodaan sanat huoltovarmuus ja taloudellinen kannattavuus. Mitä pienemmälle alueelle halutaan omavaraisuutta, sitä enemmän sen toteutuminen riippuu säätyypistä, taloussuhdanteista ja jopa yksittäisten tuotantolaitosten toiminnasta. Jos Etelä-Suomessa on paljon pakkasta, sitä on usein muuallakin maassa.

Sen sijaan esimerkiksi Norjassa huippukulutustunnit osuvat historiatietojen perusteella eri aikoihin kuin Suomessa, joten sähkön tuonti sieltä tarvittaessa jakaa riskiä ja on taloudellisesti järkevää. Norjassa on lisäksi paljon vesivoimaa, jota voi käyttää säätövoimana kysynnän nopean vaihtelun tasaamiseen.

Vaikka Suomesta on rakennettu lisää yhteyksiä Viroon, Ruotsiin ja Norjaan, sähkön siirtokapasiteetti on pullonkaula, joka usein nostaa suomalaisten maksamaa aluehintaa pohjoismaisessa sähköpörssissä. Pörssi jakaa hintaeroista kertyneet tuotot maiden kantaverkkoyhtiöille. Viime vuonna Suomen Fingrid sai tällaisia pullonkaulatuottoja pelkästään Ruotsin-yhteyksistä yhdeksän kuukauden aikana 36 miljoonaa euroa.

Paremmat siirtoyhteydet Ruotsiin ja Norjaan alentaisivat suomalaisten maksamaa sähkön hintaa, parantaisivat huoltovarmuutta, vähentäisivät painetta rakentaa tekoaltaita säätövoimaksi ja korvaisivat kotimaisia kivihiilellä ja maakaasulla toimivia lauhdevoimaloita osin vaikkapa juuri norjalaisella päästöttömällä vesivoimalla.

Pohjoismaiden ja Baltian energiayhteistyön lisääminen ei olisi Suomen näkökulmasta nojautumista hetkellisiin suhdanteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön ja energia-alan toimijoiden Pöyryltä tilaama ja viikko sitten julkistettu selvitys arvioi, että sähkön tuotanto ylittää kulutuksen Suomen lähialueilla koko vuoteen 2030 ulottuvan selvitysjakson ajan. Myös EU:n komission linja on ollut yllyttää siirtoyhteyksien lisäämistä jäsenmaiden välillä. Ruotsalaisia sietääkin yllyttää yhteistyöhön Suomen kanssa.

Vaalikentiltä katsoen tilanne ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Paikallisesti paranevat siirtoyhteydet näkyisivät siellä täällä nykyisten voimaloiden sulkemisina tai uusista investoinneista luopumisena. Kansanedustajaehdokkaan on helppo vaatia tukea yhdelle tuotantomuodolle tai laitokselle ja perustella sitä omavaraisuudella ja investointien lisäämisellä. Ylätason puheet huoltovarmuudesta ja markkinoiden toiminnasta eivät lämmitä äänestäjää.

Kansakunnan kokonaisedun kannalta kannattaisi silti lisätä siirtoyhteyksiä energiapaletin osana ja antaa sähkön kuluttajien hyötyä toimivista markkinoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat