Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinakin joutuu miettimään deflaation vastaisia toimia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan keskuspankin tuore päätös avata rahahanaa suuremmalle juuri nyt näyttää päivä päivältä perustellummalta. Vielä on mahdotonta sanoa, piristääkö valtava velanosto-ohjelma reaalitaloutta, mutta se alkaa käydä selväksi, että deflaation vaara on aito.

Kyse ei ole ainoastaan siitä, että öljyn hinta on romahtanut. Maailmantaloudesta hiljalleen kertyvät tiedot viittaavat siihen, että hintojen aleneva kehitys saattaa saada voimaa ja kertautua.

Yhdysvallat ja Kiina ovat maailmantalouden suuret ja nopeasti kasvavat talousalueet. Tuoreimpien tietojen mukaan Kiinan kasvu alkaa kärsiä.

Kiinan tehdasteollisuuden veto heikkeni tammikuussa. Varastot kasvoivat ja kysyntä heikkeni. Kiinalaiset yritykset näkevät tulevaisuuden synkkenevän.

Energian hintojen alentuminen ei ole riittänyt piristämään teollisuutta Kiinassa. Kokonaiskysynnän heikkous on ottanut enemmän kuin mitä tuotantopanosten hinnanlasku on antanut.

Toinen hintakehitykseen vaikuttava seikka on Kiinan hallituksen valitsema teollisuus- ja talouslinja. Maa on käyttänyt finanssikriisin jälkeen runsaasti rahaa, jolla maan talouskasvua on pidetty yllä. Se on vaalinut poliittista vakautta.

Valitussa linjassa on kuitenkin ollut vaaransa: aluehallinto on velkaantunut, asunto- ja osakemarkkinat ovat paikoin ylikuumentuneet ja pankkeihin on kertynyt yhä enemmän huonoja luottoja.

Jo parin vuoden ajan tätä riskiä on yritetty hillitä. Alueiden rahankäyttöä ja pankkien luototusta on suitsittu. Yritysten rahoituskulut ovat nousseet ja liiketoiminta kärsinyt. Samaan aikaan hintakehitys on jäätynyt.

Kiina on nyt samassa deflaatiovaarassa kuin muukin maailma. Vaaraa ei poista edes se, että muuhun maailmaan verrattuna Kiinan kasvu on edelleen vauhdikasta.

Kiinalla on tietysti varaa samanlaiseen rahan työntämiseen kuin mihin Eurooppa aikoo ryhtyä. Riskinä on, että näin Kiina palaisi kuplan ja pankkikriisin kasvattamisen aikakauteen.

Kiinalla on eurooppalaiseen rahapoliittiseen kevennykseen verrattuna yksi iso etu: rahan lisäämisen ja korkojen keventämisen vaikutuksia voidaan ohjata selvällä ja yhtenäisellä talouspolitiikalla. Ostovoimakorjauksen jälkeen maailman suurimman talouden onnistumista kannattaa toivoa Euroopassa asti.

Oikaisu 3.2. kello 10.05: Pääkirjoituksessa kerrottiin, että Kiina on maailman suurin talous. Kiina on ostovoimakorjauksen jälkeen suurin kansantalous, nimellisarvoin suurin on Yhdysvallat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat