Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus on henkisesti jo luovuttanut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) toimeenpanohallituksen piti oman hallitusohjelmansa mukaan saada elokuussa 2013 sovittu rakennepoliittinen ohjelma voimaan "tehokkaasti ja viivytyksettä". Budjettiriihen jälkeen syksyn mittaan ja nyt alkuvuodesta on tullut harvinaisen selväksi, että hallitus ei tähän pysty. Jämäkkänä esiintyminen on eri asia kuin jämäkkä toimeenpano.

Rakennepoliittisen ohjelman tarkoituksena oli saada aikaan julkiseen talouteen pitkällä aikavälillä vaikuttavia uudistuksia eli jättää hyvä perintö seuraaville hallituksille. Valmisteluputkessa parhaiten on edennyt työmarkkinajärjestöjen neuvottelema eläkeremontti, jota hallitus – onneksi – seurasi vain katseella. Hallitus on itse karsinut joitakin kuntien tehtäviä ja velvoitteita sekä parantanut työn ja sosiaaliturvan yhteensovitusta. Monien toimien vaikuttavuusarviot ovat heittäneet pahasti siitä, mitä elokuussa 2013 maalailtiin.

Hallitusohjelman kunnianhimoisin hanke, suuriin kuntiin tähdännyt kuntauudistus, luhistui jo edellisen pääministerin Jyrki Kataisen (kok) kaudella.

Nyt lähinnä arvaillaan, mikä seuraavaksi kaatuu – kenties eduskunnan käsittelyssä oleva sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, joka puolueiden yhteisymmärryksestä huolimatta sisältää yhä perustuslaillisia ongelmia.

Tai kenties metropolihallinto, joka on vielä pahemmin levällään. Metropolihallintoon tähtäävän lakiesityksen lausuntokierroskin päättyy vasta tällä viikolla, eli laki pitäisi siis noin kuukaudessa sujauttaa ruuhkautuneen eduskunnan läpi.

Hallituksen perhepoliittisten uudistusten kaatuminen viikonvaihteen neuvotteluissa on tälle johdonmukaista jatkoa.

Kotihoidon tuki oli rakennepaketissa siksi, että sillä tähdättiin etenkin naisten työurien pidentämiseen. Hallitus päätti elokuussa 2013 jakaa kotihoidon tukikauden vanhempien kesken niin, että jos toinen vanhemmista ei pidä osuuttaan, ei toinenkaan voi pitää sitä hänen puolestaan. Tavoitteena oli saada isät osallistumaan kotihoidon tuen käyttämiseen. Hallitus ei jostain syystä halunnut lähteä lyhentämään tukikauden pituutta, vaikka valtiovarainministeriön taustapapereissa sitäkin ehdotettiin.

Hallitus kytki samaan uudistukseen subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisen niin, että lapsen oikeus hoitoon olisi vain osa-aikainen, jos vanhempi on kotona perhevapaalla tai kotihoidon tuella toisen lapsen kanssa.

Kotihoidon tuen uudistuksen tarkoitus oli hyvä, sillä varsinkin monta kotihoidon tukikautta peräkkäin rapauttaa naisten asemaa työmarkkinoilla ja heidän ansiotasoaan. Se heikentää myös työllisyysastetta ja sitä kautta julkista taloutta.

Uudistus kaatui siihen, että lyhyellä aikavälillä hanke olisi täyttänyt päiväkoteja ja tullut kalliiksi. Toinen syy on se, että suuren työttömyyden aika ei ole otollinen reformeille, joilla yritetään lisätä käytettävissä olevaa työvoimaa.

Kolmas syy on poliittinen. Kotihoidon tuki on keskustan luomus, joten puolue ilmoitti tylysti peruvansa uudistuksen, jos ja kun pääsee valtaan. Hallituksen sisällä keskusta sai aulista tukea kristillisdemokraateilta, joiden alkuperäinen sitoutuminen rakennepakettiin ei sitten tosi paikassa pätenytkään.

Pienpuolueen iltalypsyä merkittävämpää oli, että erityisesti Sdp jarrutti ensin kulisseissa ja sitten julkisemmin subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista. Hieman jälkijunassa tajuttiin, että viattoman tuntuinen muutos on periaatteellisesti iso. Se olisi puuttunut myös lapsen oikeuteen laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Olisi hyvä, jos seuraava hallitus kykenisi perhepolitiikassa laadukkaampaan valmisteluun. Uudistustarve ei hallituksen vaihtumiseen katoa. Nykyinen perhevapaajärjestelmä ei ole paras mahdollinen naisten työmarkkina-aseman ja palkkakehityksen kannalta eikä se ole juuri lisännyt miesten intoa jäädä kotiin hoitamaan lapsia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat