Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka pelkää Sonera-kirjaa?

Pääkirjoitus
 
Jussi Ahlroth Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kotimaantoimittaja.

Kuka pelkää Sonera-kirjaa?

Hakukoneyhtiö Googlelle on lähetetty pyyntö, että suomenkielisen Wikipedian sivu "Sonera-kirja" poistettaisiin Googlen hakutuloksista. Sivu kertoo Minne hävisivät Soneran rahat? -kirjasta.

Taustalla on EU-tuomioistuimen viime toukokuinen, käänteentekevä päätös.

Jos Googlella hakee omaa nimeään ja löytää sen yhteydessä olennaisesti muuttunutta tai virheellistä tietoa, voi lähettää Googlelle poistopyynnön. Google tutkii, onko pyyntö perusteltu. Jos näin on, Google ei enää näytä sivua hakutuloksissa. Itse sivu säilyy ennallaan.

Päätös koskee Euroopassa lähinnä Googlea, joka dominoi hakukonemarkkinoitamme.

Tuomioistuimen päätöksen perusteena on ajatus, että meistä jokaisella on oikeus päättää elämästämme ja yksityisyydestämme. Menneet tahrat täytyy voida pyyhkiä pois.

Mutta tähän liittyy myös vakavia ongelmia. Pyynnön lähettäjää ei tiedetä, eikä pyynnön perusteita. Googlen prosessi on täysin läpinäkymätön.

Google on saanut valtavasti pyyntöjä. Puhutaan kymmenistä miljoonista, mutta siihen lukuun kuuluu myös sivuja, joiden epäillään rikkovan tekijänoikeuksia.

Epäselvät säännöt ja läpinäkymätön prosessi ovat johtaneet outoihin tilanteisiin. Esimerkiksi lokakuussa 2014 kroatialainen pianisti vetosi tähän päätökseen vaatiessaan poistettavaksi hakutuloksista Washington Postin kriittistä arviota hänen vuoden 2010 konsertistaan.

EU-tuomioistuin on sittemmin tarkentanut sääntöjään. Vain ihmisten nimiä voidaan pyytää poistettaviksi. Sonera-kirjan unohtamispyyntö tehtiin ennen sääntömuutosta. Jostain syystä sivu löytyy edelleen Google-haulla.

On mahdoton sanoa, kuka tai mikä taho on lähettänyt poistopyynnön Googlelle. Kyseessä voi esimerkiksi olla henkilö, jota epäiltiin kirjan kirjoittajaksi ja jonka nimi Wikipedia-artikkelissa lukee. Mutta tämä on vain arvailua.

EU-tuomioistuimen Googlelle asettama vaatimus on vaikeasti tulkittava ja internetin linkeistä rakentuvan perusluonteen vastainen.

Mitä tehdä, jos hakutuloksia halutaan poistaa poliittisista tai taloudellisista syistä? Päätöksen tekevät Googlen työntekijät, eivät viranomaiset.

Oliko Sonera-kirjan poistamisessa kyse tällaisista syistä? Google yksin tietää.

Jussi Ahlroth jussi.ahlroth@hs.fi
Twitter: jussiahlroth
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat