Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi vastaa vaikeuksiin sulkeutumalla

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Eduskuntakeskustelu paperittomien terveydenhuollon järjestämisestä on yksi osoitus siitä, millaiseksi köyhtyvä Suomi on kääntymässä.

"Pitkään aikaan en ole yhtä hölmöä täällä kuullut", kansanedustaja tyrmäsi sen, että luvatta maassa oleva sairas ihminen saisi Suomessa apua julkiselta terveydenhuollolta.

Kansanedustajan ajatus oli se, että mitä järkeä on avustaa luvatta maassa olevaa ihmistä, kun hänet pitäisi päinvastoin saada nopeasti työnnettyä maasta pois. Ajatus, että sairasta ihmistä tulisi aina auttaa, näyttää tästä näkökulmasta yksinkertaisesti hölmöltä.

Usein sanotaan, että suomalaiset eivät kestä menestystä mutta vaikeuksissa Suomi on parhaimmillaan. Käsitys pohjaa idealistiseen runebergiläiseen kuvaan Saarijärven Paavosta, joka oli valmis antamaan osan omasta sadostaan kadosta kärsineelle naapurilleen.

Onko näin? Eduskunnassa enemmistö puhujista ei ainakaan ollut valmis antamaan yhtään mitään.

Esimerkkejä henkisesti sulkeutuvasta Suomesta on useita.

Jo pitkään on muhinut viha ja kauna toista kansallista kieltämme ruotsia kohtaan. Kaksikielisyydestä, joka voisi olla kansallinen voimavara, onkin tehty kirous ja häpeä. Jos hinta on yhteyksien heikkeneminen Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin, ei voisi vähempää kiinnostaa.

Amerikan-vihalla on myös pitkät juuret. Tässä ajassa se näkyy amerikkalaisuuden halveksimisena. Se vaikuttaa pohjavirtana keskusteluissa Natosta, Guggenheimista tai Pohjois-Amerikan ja Euroopan investointisuojasopimuksesta. Jos hinta on ovien sulkeutuminen läntiseen arvoyhteisöön, who cares.

Venäjän-vihalle ei näinä aikoina tarvitse syitä etsiä. Venäjän johdon tapa toimia Georgiassa ja nyt Ukrainassa on hyytävä osoitus loukkaantuneen suurvallan sokeasta revanssinhalusta. Mutta samalla Suomessa pintaan nousevat sortovuosilta peräisin olevat ryssävihan asenteet, joissa Venäjän kansa ja sen johtajat menevät sekaisin.

Myös virolaisiin meidän on vaikea suhtautua. Köyhästä ja onnettomasta pikkuveljestä on nopeasti kasvanut tasavertainen kumppani ja haastaja. Tätä yritetään kompensoida ylimielisillä lausunnoilla, esimerkiksi niputtamalla perustelematta Baltian maat samaan pakettiin.

Ylimielisyyttä muita kansoja kohtaan piilee myös poliittisesti suositussa kehitysavun halveksunnassa.

Olemme sulkemassa ovia omiin käsityksiimme oikeasta ja väärästä sekä heikentämässä suhteitamme lähellä ja kaukana oleviin ystäviimme ja naapureihimme lännessä, etelässä, pohjoisessa ja idässä.

Ulkoiset vaikutteet ja yhteydet ulkomaihin ovat kuitenkin parantaneet suomalaisten elintasoa ja sivistystä. Euroopan takapajulasta kasvoi kaikkien hämmästykseksi maailmalla kadehdittu hyvinvointivaltio.

Se ei tapahtunut siksi, että olimme niin osaavia ja sitkeitä, vaan siksi, että tulimme riuhtaistuiksi oppimisen ja työn merkitystä sekä oikeusvaltiota korostavaan protestanttiseen maailmaan. Näihin korpiin tuli muualta rohkeita investoijia. Luonnonvaramme sekä niiden jalosteet kävivät kaupaksi tärkeillä markkinoilla. Tämä varallisuus levisi yhteiskuntaan. Suomi menestyi, koska se avautui.

Nytkin me tarvitsemme muuta maailmaa.

Henkisen ja taloudellisen kasvun resepti on sama kuin aiemminkin: mitä avoimempia olemme muulle maailmalle, sitä vahvempia me itse olemme. Tämä on erityisen ajankohtaista nyt, kun perinteiset hyvinvointimme perustat tuntuvat murentuvan. Taas tarvitaan rohkeita ajatuksia ja tekoja.

Mutta käännymmekin sisäänpäin ja etsimme hädissämme viisasten kiveä menneestä: 1970-luvun hyvinvointiyhteiskunnasta, 1930-luvun lopun talvisodan hengestä ja 1900-luvun taitteen kansallisen heräämisen idealismista.

Ajattelemme, että nämä ajat olivat suomalaisuuden suuraikaa, vaikka kyse oli paljolti ulkomaisten vaikutteiden, kulttuurin ja rahan virrasta Suomeen. Sitä kautta vahvistui hyvinvointi ja lopulta myös keskinäinen luottamus.

Saarijärven Paavon opetus sen sijaan on unohdettu. "En ole yhtä hölmöä kuullut", sanottaisiin hänen puheistaan nyt eduskunnassa.

Antti Blåfield blafield.antti@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat