Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AKT leikittelee työrauhasäännöillä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on taas kerran päässyt otsikoihin työtaistelutoimiensa vuoksi.

Tällä kertaa liitto saartoi kaksi laivaa Kotkan satamassa. Toisin sanoen niitä ei lastattu eikä niiden lastia purettu. Saarto päättyi maanantaina.

Kiistaa on siitä, kuka saa kiinnittää konttialusten lastit. AKT:n mielestä työ kuuluu ahtaajille, työnantajien mukaan merimiehille.

Kiista lastin kiinnityksestä – ammattikielellä tankosurrauksesta tai konttisurrauksesta – on jatkunut joitakin vuosia.

Elinkeinoelämän keskusliitto ja palkansaajien keskusjärjestöt neuvottelevat parhaillaan muutoksista työrauhajärjestelmän pelisääntöihin.

Työnantajan tavoitteena on saada laittomat lakot loppumaan tai ainakin vähentymään selvästi. Työnantaja haluaisi myös rajata sinänsä laillisten tukilakkojen vaikutuksia sivullisiin osapuoliin.

Neuvotteluilla on aikaa vajaat pari viikkoa, helmikuun puoliväliin asti. Ainakin työnantaja suhtautuu neuvotteluihin vielä toiveikkaasti.

Liikoja ei työnantajien kannata kuitenkaan neuvotteluista toivoa. Palkansaajajärjestöt ovat nihkeitä puuttumaan niille pyhään lakko-oikeuteen. Yksi lakko-oikeuden sitkeimmistä puolustajista on juuri nykyisen saarron takana oleva AKT. Se on myös ammattiliitoista herkimpiä uhkaamaan lakolla tai osallistumaan tukilakkoihin.

Tilanne on oikeastaan absurdi: työrauhajärjestelmän pelisäännöt tuskin muuttuvat suuresti, koska muun muassa AKT on jyrkästi muutoksia vastaan. Kuitenkin juuri AKT on niitä liittoja, joiden vuoksi työnantaja haluaa tiukentaa säännöksiä ja koventaa sanktioita.

AKT:n saarto osui työrauhaneuvottelujen kannalta huonoon aikaan. Mutta se tuskin hetkauttaa liittoa.

Tiistaina VR:n konduktöörit menivät yllätyslakkoon Turussa. Lakolla konduktöörit osoittivat mieltään Turun varikon lopettamispäätöstä ja ylipäätään huonoa henkilöstöpolitiikkaa vastaan.

Päivän mittaiset ulosmarssit ovat yleistyneet. Usein niillä osoitetaan mieltä väen vähentämistä vastaan.

Vastaavantyylisiä mielenosoituslakkoja nähtäneen lähivuosina enemmänkin, kun entisiä julkisia palveluja yhtiöitetään ja kilpailutetaan. Senkin vuoksi pelisääntöjen tarkistaminen on tarpeen.

Oikaisu: AKT:n saarto Kotkassa päättyi maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat