Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka peruuttaa talousratkaisujaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan uusien päättäjien kiertäessä Eurooppaa perustelemassa talousnäkemyksiään huomio on kiinnittynyt siihen, saako Kreikka velkojaan anteeksi ja helpotuksia säästöohjelmiinsa. Olennaisempi osa unohtuu: se, mitä Kreikan uusi hallitus tekee maansa talouskasvun ja taloutta modernisoivien uudistusten hyväksi – tai niitä vastaan.

Tällä viikolla Kreikan uusi pääministeri Alexis Tsipras ja valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ovat matkanneet ympäri Eurooppaa. He ovat tavanneet muun muassa Britannian ja Ranskan ylimpiä päättäjiä. Näyttää siltä, että mitä pitemmälle matka etenee, sitä kauemmas Kreikka etääntyy päähallituspuolue Syrizan vaalilupauksista.

Syrizan syyskuussa tehdyn toimenpideohjelman mukaan suurin osa julkisen velan nimellisarvosta poistetaan. Jäljelle jäävää osaa hoidettaisiin sen mukaan, miten Kreikan talous kasvaa. Syrizan lupauksissa velkojen maksuaikaan tulee huomattava pidennys ja Euroopan keskuspankki pannaan ostamaan suoraan Kreikan valtion velkoja.

Lontoon-vierailunsa jälkeen Varoufakis oli velkojen leikauksesta kahta mieltä. Hän kertoi, ettei Kreikka enää sellaista kaipaa, vaan tilauksessa on velkojen uudelleenjärjestely. Myöhemmin Varoufakis tosin kertoi, että vaalilupauksissa pysytään. Tämä täsmennys oli nähtävästi suunnattu kreikkalaiseen käyttöön. Tsipras on kertonut, ettei hän hae kaksintaistelua vaan sopua velkojien kanssa.

Velkojia edustanut niin sanottu troikka menee remonttin, kuten Syriza on toivonut – mutta sekin ennen kaikkea siksi, että uusi EU-komissio päätti remontista jo viime kesänä. Vääntö on näyttävää ja eurooppalaista politiikkaa kuohuttavaa.

Samaan aikaan Kreikassa: tehtyjä säästöjä ja liikkeelle pantuja julkisen sektorin kevennyksiä perutaan. Kreikan talouden ja sen velanhoitokyvyn kannalta oleellisia ratkaisuja tehdään nyt Ateenassa eikä vain eurooppalaisten velkojien kanssa ulkomailla. Kreikka ei vielä lyhennä velkojaan, joten velat eivät juuri nyt paina kasvua.

Moni Kreikan talouskurimusta tarkasteleva panee tarkastelunsa aloituspisteen virheellisesti siihen hetkeen, kun Kreikka alkoi saada ulkopuolelta apua ja taloudenpitoonsa säästöohjeita. Epäilemättä säästöt ovat heikentäneet talouskasvua, mutta ongelmat alkoivat paljon aikaisemmin, ja syyllinen niihin oli Kreikka.

Kreikka on ollut kymmeniä vuosia syvästi korruptoitunut maa. Korruptio ei ole ollut poikkeus vaan sääntö. Mädännäisyys on ulottunut aina korkeimmalle poliittiselle tasolle. Vaalivoittajat ovat pitäneet valtion kassaa omana lompakkonaan. Valtion virkoja, tukia ja etuuksia on jaettu omille. Talous on ollut vain osin kilpailulle avointa, mikä on johtanut valtavaan tehottomuuteen.

Kreikan räjähtänyt talouskupla rakennettin ihan omin voimin, vaikka ulkomaiset pankit antoivatkin lainaa kuplan tarpeisiin yli kohtuuden.

Olennaista on se, mitä tälle poliittiselle ja taloudelliselle syvärakenteelle tehdään. Poliittinen valta on siirtynyt uusille tekijöille, mutta näyttää siltä, että Kreikan uusi hallitus joutuu inhimillistä hätää torjuessaan tekemään ratkaisuja, jotka eivät kasvata kilpailukykyä eivätkä maan soveltuvuutta euroalueeseen. Talouden avoimuutta ja markkinaehtoisuutta lisääviä uudistuksia perutaan. Aloitettuja yksityistämisiä pysäytetään. Etuuksia ja julkisen sektorin työpaikkoja aiotaan lisätä ja minimipalkkaa nostaa, vaikka rahakirstun pohja paistaa.

Kun Syriza toivoo lainaohjelmaa, jonka hoitaminen olisi sidottu maan talouskasvuun, nyt velkaväännön savuverhon taakse jäävät linjaukset luovat neuvottelujen vastapuolelle motivaatio-ongelman. Miksi suostua, jos velkojien silmissä näyttää siltä, että Kreikka tuhoaa senkin vähän kasvun, jota maa ehti mitata?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat