Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevalla eläkeläisellä tulee olla matematiikka hallussa työuraeläkkeen takia

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Eläkeuudistus onnistui yli odotusten, mutta yksi päätös näyttää jääneen vaivaamaan – ainakin päätellen raskaista huokaisuista, kun tapaa uudistuksen jatkovalmistelua seuraavia.

Nimittäin työuraeläke, uudistuksessa sovittu uusi eläkemuoto. Sen saamisen ehtoina ovat yli 38 vuoden työura fyysisesti tai henkisesti raskaissa töissä ja nykyisen työn raskaus suhteessa työkykyyn. Alaikäraja on 63 vuotta.

Taustalla oli erityisesti SAK:n huoli niistä duunarityöntekijöistä, jotka eläkeiän noustessa kohti korkeuksia eivät yksinkertaisesti jaksa ammatissaan eläkkeelle asti, vaikka varsinaista sairautta ei vielä olisikaan. SAK ostettiin sopimukseen mukaan, kun näitä työn sankareita luvattiin tulla jollain tavalla vastaan.

Niin syntyi työuraeläke, josta nyt yritetään kirjoittaa lakia. Siitä on tulossa lain kaikista hankalin yksityiskohta.

Laissa pitää määritellä tarkemmin kuin järjestöjen sopimuksessa, miten tällaisen eläkkeen voi saada – moni nimittäin joutuu valintatilanteeseen, jolloin kriteereiden pitäisi olla kristallinkirkkaita.

Haenko työuraeläkettä vai täytänkö työkyvyttömyyseläkkeen ehdot? Vai yritänkö sinnitellä vanhuuseläkkeelle? Toivottavasti tulevalla eläkeläisellä on matematiikka hallussa, sillä työuraeläkkeeseen aiotaan tehdä sellaiset laskusäännöt, että siitä tulee työkyvyttömyyseläkettä pienempi.

Lain kirjoittajien on kerrottava, mitä tarkoittaa työn fyysinen tai henkinen raskaus. Elinkeinoelämän keskusliiton eläkkeelle jäänyt johtaja Lasse Laatunen määritteli tyypilliseksi työuraeläkeläiseksi betoniraudoittajan tai koko ikänsä lasten huostaanottoja tehneen toimihenkilön. Määritelmästä saa vähän osviittaa.

Jos työn rasittavuuden määrittelee liian tiukasti, eläkehakemukset lentävät eläkeyhtiöistä bumerangeina takaisin ja aiheuttavat paljon pahaa mieltä ja valitushakemusten tulvan. Vakuutuslääkäreitä ei rakasteta nytkään, ja hylkäysten jälkeen vielä vähemmän.

Jos työn raskauden määrittelee liian väljästi, työuraeläkkeestä voi tulla liian suosittu pakotie työelämästä, ja koko eläkeuudistus vesittyy.

Yleensä uudistusten perusteluissa kehuskellaan, että nyt tehtiin tarpeellinen ja ihmisiä hyödyttävä hanke. Työuraeläkkeestä on sen sijaan jo päätetty, että jos eläkeläisiä ilmoittautuu vuodessa yli 2 000, jokin ehdoissa on pahasti pielessä.

Harvemmin törmää tällaiseen sosiaalipoliittiseen parannukseen.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat