Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus pakottaa leikkaamaan kouluverkkoa

Pääkirjoitus
 
Petri Härkönen ja Esko Kairesalo

Lakiesitys veisi siihen, että kukaan ei hallitsisi eikä johtaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta.

Sote-uudistuksen alkuperäisenä tavoitteena oli supistaa yhdeksän miljardin euron suuruista julkisen sektorin kestävyysvajetta noin 2,6 miljardilla eurolla, kun kuntarakennetta kehitetään ja muodostetaan pääkaupunkiseudulle metropolialue. Nyt puhutaan säästötavoitteiden sijaan siitä, että kustannusten kasvua hillitään 850 miljoonalla eurolla vuosina 2017–2021.

Säästöt jäävät haaveeksi, koska uudistuksen jälkeen sote-kokonaisuutta ei hallitse eikä johda kukaan. Uudessa sote-järjestelmässä on hajanainen toimijoiden joukko, ja vastuu rahojen käytöstä on eriytetty operatiivisen toiminnan vastuusta. Tästä seuraa kestävyysvajeen supistumisen sijaan kustannusten hallitsematon kasvu.

Lakiesityksen mukaan kunnat maksavat sote-uudistuksen laskun. Tämä tarkoittaa mittavia säästöjä niistä tehtävistä, jotka jäävät kuntiin uudistuksen jälkeen. Pääosa lisämenoista joudutaan rahoittamaan leikkaamalla menoja perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta.

Esimerkiksi noin 35 000 asukkaan Keravalla sote-uudistuksen lisälasku on noin 10,3 miljoonaa euroa vuodessa. Summa vastaa 16,9 prosenttia kaupungin sivistystoimen kokonaismenoista. Käytännössä sote-uudistus on mahdollista maksaa vain, jos sekä koulu- ja päiväkotiverkkoa karsitaan että verotusta kiristetään.

Samaan aikaan kun sote-uudistus tuo kunnille lisäkustannuksia, valtio leikkaa kuntien tulorahoitusta peruspalveluiden valtionosuusleikkauksilla ja -uudistuksella. Esimerkiksi hieman alle 40 000 asukkaan Kirkkonummella valtionosuuksien määrä pienenee 14,3 miljoonaa euroa vuodessa. Suoraan kunnallisverotukseen siirrettynä se tarkoittaa 1,75 prosenttiyksikön korotusta.

Kun peruspalveluiden valtionosuusleikkausten, valtionosuusuudistuksen ja sote-uudistuksen vaikutukset lasketaan yhteen, kuntiin kohdistuu raju veronkorotuspaine. Jos tulonmenetykset korvataan nostamalla kunnan veroprosenttia, esimerkiksi Keski-Uudenmaan kahdeksassa kunnassa nousu tulee olemaan keskimäärin 2,2 veroprosenttiyksikköä. Vastedes jokainen kuntalainen maksaisi vuodessa keskimäärin 400 euroa enemmän veroa kuin nyt.

Uusilla sote-tuotantoalueilla pitäisi päästä uudistuksen alkuperäiseen tavoitteeseen eli selviin säästöihin. Tuotantoalueiden on oltava järkevän kokoisia ja toiminnallisesti yhtenäisiä. Muun muassa Keski-Uudenmaan noin 200 000 asukkaan alue täyttää nämä kriteerit.

Alueiden tulee vastata operationaalisen toiminnan ohella palveluiden rahoittamisesta. Kullakin alueella säästöjen on hyödytettävä saman alueen asukkaita.

Nyt lakiesitys tarkoittaa sitä, että ne kunnat, jotka hoitavat sote-palvelut kustannustehokkaasti suhteessa palvelutarpeeseen, joutuvat maksamaan päinvastoin toimivien kuntien kustannuksia. Malli ei kannusta ketään kustannustehokkuuteen.

Palvelujen tuottamisessa kustannussäästöjä saadaan hyödyntämällä digitalisaation mahdollisuudet selvästi nykyistä paremmin. Esimerkiksi verohallinnossa palvelut ovat parantuneet digitalisoinnin ansiosta, vaikka henkilökuntaa on 25 prosenttia aiempaa vähemmän.

Palveluverkkoa voidaan myös uudistaa lähipalveluita liikaa karsimatta. Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksessä laskettiin, että näin sote-palvelut voidaan tuottaa pitkällä aikavälillä vuosittain 29–36 miljoonaa euroa nykyistä edullisemmin.

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan koko Suomessa saadaan jopa lähes kolmen miljardin euron nettosäästöt, jos alueella otetaan käyttöön parhaat käytännöt ja toimintamallit sekä sopeutetaan toiminta alueen kuntien edullisimpien yksikköhintojen mukaiseksi.

Suomella ei ole varaa tehdä sote-uudistusta muiden palveluiden kustannuksella.

Uudistuksen sisällöstä voidaan tehdä harkittu päätös vasta, kun kustannustehokkuuteen kannustava rahoitusmalli on selvillä ja se kyetään järkevästi yhdistämään operatiiviseen toimintaan.

Tämän vuoksi nykyinen lakiesitys on vedettävä pois eduskunnasta ja valmisteltava mahdollisimman nopeasti uudelleen.

Petri Härkönen ja Esko Kairesalo
Härkönen on Keravan kaupunginjohtaja ja Kairesalo Mäntsälän kunnanjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat